Društvo

Đorđević: SPC bez problema u Sloveniji i Hrvatskoj jer je registrovana

Izvor

Vladajuće partije su se novim koalicionim sporazumom obavezale da će se ukoliko osvoje vlast na parlamentarnim izborima pozabaviti položajem Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i imovinom registrovanom na njeno ime, a prvi korak bi bio donošenje zakona o položaju vjerskih zajednica.

Zakonsku odredbu, prema kojoj nijedna vjerska zajednica, pa ni Mitropolija crnogorsko-primorska, neće moći da djeluje u Crnoj Gori ukoliko nije registrovana kod nadležnih organa, Đorđević podržava jer, kako je rekao, donosi obostranu korist i lakše ostvarenje saradnje između crkve i države.

„SPC je registrovana kod vlasti u Srbiji, ali ona postoji na širem kanonskom području u Hrvatskoj i Sloveniji gdje nema nikakvih problema jer postoji niz sporazuma između crkve i vlada ovih država kojima je regulisano njeno djelovanje“, kazao je on Vijestima.

On je ukazao da, ako bi SPC bila registrovana u Crnoj Gori, onda bi, između ostalog, u skladu sa novim zakonom morala da plaća i porez na obavljene djelatnosti.

„Nažalost, trenutno imamo eparhije i mitropolije koje neće da se registruju jer hoće da budu oslobođene plaćanja poreza“, kazao je Đorđević.

Portal Analitika