Region

Orban ponovo komentarisao situaciju na Balkanu: Na sva zvona hvalio Vučića, uputio poruku i Briselu

Premijer Mađarske Viktor Orban u velikom intervjuu za agenciju Tanjug govorio je o odnosima Mađarske sa Srbijom, ali i o želi da Mađarska pomogne zemljama Zapadnog Balkana.

Orban ponovo komentarisao situaciju na Balkanu: Na sva zvona hvalio Vučića, uputio poruku i Briselu Foto: Screenshot
Klix.baIzvor

Između ostalog, Orban je naglasio kako je saradnja Srbije i Mađarske izuzetno važna, te da Srbi ne mogu da budu uspješni bez Mađara.

"Mađarska se smatra ostrvom u Evropi po kulturi, jeziku i tradiciji jer ne pripada slavenskoj ili germanskoj jezičkoj porodici. Ipak, mi smo hrišćanska zemlja sa jedinstvenom tradicijom i zbog toga nam je veoma teško graditi odnose sa drugačijim susjedima. Sa Srbijom smo to uspjeli", rekao je Orban.

Kako navodi Orban, najzaslužnija osoba za dobre odnose zemalja je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Predsjednik Vučić je uspio da nađe veoma moderan, mogao bih reći evropski, ali u isto vrijeme hrišćanski zasnovan odgovor na pitanje odnosa. Mađare je smatrao zajednicom koja doprinosi uspjehu Srbije. Tako da nas više ne vide kao teret već kao konstruktivan dio naroda koji može da doprinese uspjehu srpskog naroda", pojašnjava Orban.

Poručio je kako i ekstremno nacionalistički nastrojeni Srbi vide da takav mađarsko-srpski odnos funkcioniše.

"Vidjeli su da nema razloga da napadaju Mađare i igraju na antimađarsku kartu u srpskoj politici. Takvi glasovi su polako, ali sigurno nestali iz srpske politike", rekao je premijer Mađarske.

Orban je između ostalog komentarisao i mađarsko shvatanje evropske politike i naglasio kako sa Srbijom u tom pogledu ima dosta zajedničkih tačaka.

"Predstojeće opasnosti su iste za obje zemlje. Imamo snažan nacionalni identitet, volimo zemlju, svoju istoriju i spremni smo da se borimo za nju. Dakle, ne želimo biti dio velikih evropskih sjedinjenih država ili neke superdržave i postati samo njihova provincija. Mi smo ponosne nacije i ponosne države", mišljenja je Orban.

Nakon toga, Orban se osvrnuo i na strateški značaj Zapadnog Balkana.

"Bojim se da evropski lideri ne shvataju značaj Srbije i Zapadnog Balkana. Oni su predaleko. Zato mislim da je moja misija da im pomognem da shvate važnost Srbije, značaj Balkana i šta je tu u pitanju", ističe premijer.

Komentarisao je i situaciju na Kosovo i nazvao je "veoma složenom".

Portal Analitika