Politika

Završen istražni postupak u Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivše ministarke odbrane

Optužnica protiv Injac još na čekanju u SDT-u

Tužilaštvo je u postupku protiv Olivere Injac saslušalo sve relevantne svjedoke, od bivšeg načelnika Generalštaba Dragutina Dakića, nekadašnjih šefova Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD) Todora Goranovića i Aleksandra Šaranovića, bivših funkcionera i aktuelnih zaposlenih u Ministarstvu odbrane, te službenika Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja. Iz nekog razloga, SDT još zvanično nije podiglo optužnicu, iako su protiv bivše ministarke odbrane podnešene čak četiri krivične prijave

Optužnica protiv Injac još na čekanju u SDT-u Foto: Foto: Pobjeda/D. Mijatović
Draško ĐURANOVIĆ
Draško ĐURANOVIĆAutor
PobjedaIzvor

Iako su po krivičnim prijavama iz marta i aprila prošle godine u predmetu protiv Olivere Injac, bivše ministarke odbrane u Vladi Zdravka Krivokapića, saslušani svi svjedoci, izvedeni i sakupljeni svi dokazi, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović još nije odlučio da se optužnica uputi Višem sudu u Podgorici, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Prema informacijama našeg lista, tužilaštvo je u postupku protiv Olivere Injac saslušalo sve relevantne svjedoke, počev od bivšeg načelnika Generalštaba Dragutina Dakića, nekadašnjih šefova Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD) Todora Goranovića i Aleksandra Šaranovića, kao i više bivših funkcionera i aktuelnih zaposlenih u Ministarstvu odbrane, te službenika Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Ipak, iz nekog razloga, SDT još nije podiglo optužnicu, iako su protiv bivše ministarke odbrane podnešene čak četiri krivične prijave.

DVIJE PRIJAVE

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je još prošle godine predmet protiv ministarke Injac zbog dvije krivične prijave koje je podnio advokat Mihailo Volkov zbog nezakonitog zapošljavanja i zloupotrebe službenog položaja, u slučajevima angažovanja penzionisanog zastavnika Miodraga Jokanovića u obavještajnoj službi Ministarstva odbrane i protivzakonitog i neustavnog imenovanja aktivnog oficira, potpukovnika Veljka Mališića za državnog sekretara, potom i za vršioca dužnosti direktora Direktorata za logistiku Ministarstva odbrane.

Krajem marta 2021. godine sada advokat Mihailo Volkov podnio je prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu kojom tereti ministarku odbrane za zloupotrebu položaja zbog nezakonitog zapošljavanja vojnog penzionera Miodraga Jokanovića i njegovog postavljanja u Obavještajno-bezbjednosni direktorat.

Prema nalazima iz prijave, osim rješenja o zapošljenju penzionisanog podoficira, ministarka Injac je istog dana potpisala još rješenja kojima se Jokanoviću utvrđuje osnovna zarada, specijalni dodatak od 10 odsto, rješenje o uvećanju zarade za 30 odsto, ali mu se određuje i staž sa uvećanim trajanjem, takozvani beneficirani. O svemu tome je Pobjeda u više navrata pisala.

Ključna nezakonitost u pobrojanim upravnim aktima, prema mišljenju Volkova, je činjenica da je zastavnik Jokanović penzioner od aprila 2019. godine i da je rješenjem Fonda PIO ostvario pravo na starosnu penziju.

Nakon dvadesetak dana od prve krivične prijave, 13. aprila prošle godine, kako je pisala Pobjeda, Mihailo Volkov je Specijalnom državnom tužilaštvu podnio još jednu krivičnu prijavu protiv ministarke odbrane Injac, ponovo za zloupotrebu položaja.

Prema navodima iz druge krivične prijave, ministarka Injac je ,,dovela u zabludu Vladu Crne Gore koja je u neznanju da je Veljko Mališić potpukovnik sa aktivnim postavljenjem u Vojsci Crne Gore“, a potom donijela dva protivzakonita rješenja - za imenovanje Mališića na mjesto državnog sekretara, potom i imenovanje na mjesto v.d. direktora Direktorata za logistiku.

Pobjeda je pisala i o slučaju Mališić: da je kao aktivni oficir Vojske Crne Gore bio imenovan za državnog sekretara, bez prethodne odluke Savjeta za odbranu, koji po Ustavu i Zakonu o vojsci jedini može da odlučuje o raspoređivanju oficira.

Nakon pisanja našeg lista i pokušaja demantija iz Ministarstva odbrane, ipak je Mališić bio prinuđen da podnese ostavku, da bi ga ministarka Injac, opet bez odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, predložila a Vlada imenovala - za prvog čovjeka Direktorata za logistiku.

SKIDANJE IMUNITETA I NOVE KRIVIČNE PRIJAVE

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je 15. oktobra prošle godine zahtjev Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta ministarki odbrane u Vladi Crne Gore

Oliveri Injac radi vođenja krivičnog postupka za zloupotrebu položaja, upravo prema dvije krivične prijave koje je Volkov podnio.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore je uvažio zahtjev SDT-a i skinuo imunitet tadašnjoj ministarki odbrane.

Komentarišući zahtjev Specijalnog tužilaštva za skidanje imuniteta, Injac je tada odbacila optužbe i kazala da joj je „izuzetna čast što je goni“ tužilac bivše vlasti, misleći na Milivoja Katnića, tada aktuelnog glavnog specijalnog tužioca.

Govoreći u svoju odbranu, tada aktuelna ministarka odbrane praktično je potvrdila još jednu aferu koju je svojevoljno kreirala, a o kojoj je Pobjeda pisala - aferu kadeti.

- Mjesecima trpim pritiske specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović, koja zloupotrebljavajući službeni položaj u SDT pokušava da svog sina pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, suprotno unutrašnjim propisima Ministarstva odbrane - rekla je Injac novembra 2021.

Pobjeda je detaljno izvijestila kako je ministarka odbrane, nezakonito, osporila kadetu Mitroviću školovanje na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“ u Atini, iako je upravo Mitrović imao najbolje ocjene na testiranju. Nepunu godinu kasnije, 9. juna, Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je rješenje Ministarstva odbrane iz septembra prošle godine i potvrdila da je kadet Mitrović bio ,,otpisan“ bez zakonskog osnova!

Tom se odlukom utvrđuje nezakonitost postupanja tadašnje ministarke Injac, poništava odluka o slanju kadeta i kompletan postupak kandidovanja pitomaca vraća na početak, čime je neizvjesna sudbina i dvoje odabranih kandidata koji se već godinu školuju u Grčkoj.

U serijalu tekstova Pobjeda je nepobitno dokazala da se ministarka Injac besprizorno poigravala sa mladim čovjekom, samo zato što je bio sin Lidije Mitrović, specijalne tužiteljke koja je radila na krivičnim prijavama koje je podnio Mihailo Volkov.

ČEKAJUĆI TUŽILAŠTVO

Mandat Olivere Injac obilježen je brojnim optužbama za zloupotrebu položaja, neprofesionalizam i kompromitaciju bezbjednosnog sektora, o čemu je Pobjeda intenzivno pisala.

Osim opisane dvije krivične prijave za zloupotrebu položaja, treće vezane za ,,aferu kadeti“, protiv ministarke Injac je podnijeta i - četvrta.

Pobjeda je pisala kako je ministarka odbrane nezakonito kažnjavala oficira Igora Kneževića koji je, takođe, podnio krivičnu prijavu zbog ,,zloupotrebe položaja i ustavne diskriminacije“.

Za trinaest mjeseci, četiri krivične prijave. Dok je bila na vlasti i uživala imunitet, izgleda da ministarka Injac nije razmišljala o budućim danima i svođenju računa za svoje ministrovanje. U međuvremenu, odbijala je saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu, ignorisala je novinarska pitanja, odbacivala kritike opozicije. Valjda se nadala da će sve prekriti zaborav.

Nakon pada Krivokapićeve vlade jedno se vrijeme povukla iz javnog života. Potom se politički angažovala i postala funkcionerka Pokreta ,,Evropa sad“ Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Prema informacijama našeg lista, upravo će Injac dobiti neku odgovornu funkciju u upravi Podgorice, kada Milatović bude izabran za gradonačelnika.

Osim ako glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, sedamnaest mjeseci od prve krivične prijave protiv Olivere Injac, konačno ne reaguje i podnese optužnicu Višem sudu u Podgorici. Na zvanični upit Pobjede, u namjeri da saznamo da li je optužnica na osnovu dvije prijave gotova, specijalni tužilac Vukas Radonjić je u srijedu odgovorio da ,,nije u Podgorici“ i da ,,traju Dani tužilaštva“.

Valja sačekati da prođu, kao što je prošlo dvanaest mjeseci od posljednje, četvrte krivične prijave protiv bivše ministarke. Ko zna, možda u ovom slučaju, ,,ruka pravde“ ne bude selektivna - kao do sada?

Portal Analitika