Turizam

"Već dvije godine turistički radnici žrtve su političke zloupotrebe"

Opština Bar: Zahtijevamo da se stvore zakonski uslovi za legalno poslovanje na Virpazaru

Opština Bar zahtijeva od nadležnih organa i Vlade Crne Gore da hitno stvori zakonske uslove za legalno poslovanje turističkih radnika na Virpazaru. 

Opština Bar: Zahtijevamo da se stvore zakonski uslovi za legalno poslovanje na Virpazaru Foto: Opština Bar
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili iz Opštine Bar, oni su već dvije godine žrtve nebrige, neodgovornog ponašanja nadležnih i političke zloupotrebe koja samo pravi štetu i lokalnoj privredi, turističkim radnicima i ukupnoj ponudi Virpazara, koji je jedna od najpopularnijih destinacija tog grada.

„Uzaludno sa nivoa lokalne uprave dvije godine apelujemo na nadležne u Vladi Crne Gore da riješe problem poslovanja turističkih radnikakoje permanentno guraju u sivu zonu i naopako ih uče da posluju na sopstvenu štetu. Zato smo prinuđeni da reagujemo na ovakav način i zaštitimo interese građana.Naglašavamo da se identifikacija područja i zona, sa načinom korišćenja istih, kao i uslovi građenja i postavljanja privremenih objekata na lokalitetu Virpazara propisuju Programom objekata privremenog karaktera za područje Nacionalnog parka Skadarsko jezero, koji je usvojen još 2020. godine, ali do sada nije implementiranšto ukazuje na činjenicu da nadležne institucije, u ovom slučaju JP Nacionalni parkovi Crne Gore i Vlada Crne Gore, ne pokreću predviđene zakonske procedure i upravo time svjesno podstiču poslovanje u sivoj zoni ekonomije“, kazali su iz te Opštine.

Na taj način se, između ostalog, nesumnjivo ugrožavaju pejzažne vrijednosti ovog područja i narušava autentični izgled vrijednog nasljeđa Virpazara, kao turističkog mjesta koje generiše veliki broj posjeta, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Podsjećaju da je predsjednik Opštine Dušan Raičević , na sastanku Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone, održanom prije mjesec dana, kao jedan od zaključaka definisao potrebu hitne implementacije Programa objekata privremenog karaktera za područje NP „Skadarsko jezero“. Kako ni ovaj apel nije urodio plodom, Služba Komunalne policije Opštine Bar nije mogla ostati nijema i, štiteći zakon, prinuđena je da sankcioniše nelegalan rad pojedinaca na Virpazaru.

„Kako više štetu ne bi trpjela ni turistička privreda, ni lokalna uprava, ali ni Nacionalni parkovi koji ubiraju prihode od ove djelatnosti, te omogućili u susret sezoni lokalnim turističkim radnicima zakonsku zaštitu i legalan rad, još jednom zahtijevamo od Vlade i nadležnih da upodobi zakonska rješenja i konačno razriješi ovaj problem i svima stvori uslove za nesmetan rad“, zaključili su. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.