Regioni

Opština Bar obilježila 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Opština Bar se pridružila obilježavanju 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a kojim se želi uticati na podizanje svijesti o važnosti kontinuirane prevencije i pristupa efikasnom liječenju ovog oboljenja. 

Opština Bar obilježila 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a Foto: Opština Bar
Portal AnalitikaIzvor

Fontana na trgu Vladimira i Kosare osvijetljena je crvenom bojom u čast crvene trakice koja simbolizuje višegodišnju borbu protiv HIV epidemije.

Potpisujući Parišku deklaraciju, Opština Bar se 2019. godine, među prvim gradovima sa Balkana, priključila globalnom pokretu „Fast-track cities“. Na taj način se obavezala da će, kroz jačanje lokalnog odgovora, doprinijeti okončanju AIDS epidemije do 2030.

Ove godine, 1. decembar se obilježava pod sloganom „Izjednači“ koji služi kao podsticaj za sve da rade na provjerenim praktičnim akcijama potrebnim za rješavanje nejednakosti i za pomoć u okončanju AIDS-a, poput povećanja dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju HIV-a jednako za sve. 

Pored toga, „Izjednači“ je i poziv za reformu zakona, politika i praksi kako bi se sistemski uhvatili u koštac sa izazovima stigme,diskriminacije i isključenosti sa kojima se suočavaju ljudi koji žive sa HIV-om.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.