Regioni

Slučaj prijavio dežurni ljekar

Opšta bolnica Nikšić pokrenula disciplinski postupak: Dječaku dali lijek sa alkoholom od 70 procenata

Dječakova majka je ispričala da je po mirisu shvatila da nešto nije u redu i da je zaključila da je u pitanju alkohol. Najbitnije je da je dijete nakon tog propusta dobro i da nema nikakvih posledica, kaže direktorica Dušanka Perović

Opšta bolnica Nikšić pokrenula disciplinski postupak: Dječaku dali lijek sa alkoholom od 70 procenata Foto: Unsplash
DanIzvor

Opšta bolnica u Nikšiću pokrenula je disciplinski postupak protiv medicinskog osoblja koje je 20. septembra u večernjim časovima osmogodišnjem dječaku dalo pogrešnu terapiju, odnosno rastvorilo lijek za želudac sa alkoholom umjesto sa destilovanom vodom. Prema saznanjima "Dana", pacijentu je dat lijek rastvoren sa alkoholom od 70 procenata. Direktorica Opšte bolnice Nikšić Dušanka Perović kazala je za "Dan" da je su pokrenuli postupak i uzeli izjave od medicinske sestre koja je dječaku dala pogrešnu terapiju, dežurnog ljekara i ostalog osoblja. Ona objašnjava da se radi o pacijentu sa posebnim potrebama koji je trebalo da dobije rastvorenu terapiju "famotidina" za želudac koju jedino na taj način može popiti. Perović navodi da nije riječ o antibiotiku.

"Slučaj je prijavio dežurni ljekar. Prema navodima zaposlenih, obaveza medicinske sestre koja je preuzela smjenu u sedam časova uveče, bila je da pacijentu rastvori lijek. Na čaši je pisalo da je destilovana voda, kako i treba da bude, ali se ispostavilo da je nako stavio alkohol. Ona je rastvorila lijek sa tim alkoholom i dala pacijentu, ali su odmah utvrdili o čemu se radi. Dječakova majka je ispričala da je po mirisu shvatila da nešto nije u redu i da je zaključila da je alkohol. Najbitnije je da je dijete nakon tog propusta dobro i da nema nikakvih posledica. Mi ćemo sa pravnom službom preuzeti određene korake i u disciplinskom postupkui utvrditi ko je odgovoran za propust. Medicinska sestra koja je u 19 časova preuzela smjenu uzela je tečnost iz čaše, u kojoj je inače destilovana voda, i moguće da nije ni znala šta je u njoj. Utvrdićemo kako je došlo do propusta i ko je umjesto destilovane vode stavio alkohol. Ne znamo da li je to urađeno namjerno, ali će se sve ispitati. Majka dječaka je dolazila i molila da ne pokrećemo postupak protiv medicinske sestre koja stalno brine od njenom sinu. Ipak mi ćemo morati do kraja sprovestu kontrolu i izreći adekvatnu sankciju po zakonu", kaže Perović.

Ona objašnjava da se ne zna da li je neko namjerno stavio alkohol u čašu i da li je za to odgovorna sestra koja je odradila dnevnu smjenu, ali se radi o ozbiljnom propustu.

"Ovo nije nimalo lako, mi ćemo dati sve od sebe da utvrdimo sve činjenice koje su dovele do ovoga. Dječak koji je dobio terapiju je sa posebnim potrebama i redovno je od rođenja u bolnici", kaže Perović.

Ovo nije jedini propust u nikšćkoj bolnici ove godine, pošto su 24 marta dvije medicinske sestre pacijentu koji je bio smješten na Internom odjeljenju greškom dale krv pogrešne krvne grupe. Pacijent je tom prilikom doživeo anafilaktički šok, pa je hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore radi daljeg liječenja. Zbog tog propusta Komisija je donijela odluku da se jedna medicinska sestra suspenduje i da se protiv nje pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti, a drugoj, koja je bila angažovana po ugovoru o volonterskom radu, uruči opomena uz preporuku da joj se volonterski ugovor, koji je istekao 2.4.2022. godine, ne produžava.

Portal Analitika

Komentari (14)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Jadno_i_zalosno_neregistrovani
10.10.2022. 18:21

Kad bi znali ko sve radi u zdravstvenim ustanovama, ne biste takvim osobama dozvolili ni da vam pecatiraju izvjestaj, a kamoli da vam daju terapiju, infuziju, injekciju... Obrazovanja nemaju a samopouzdanja na pretek. Frizerke, kuvarice, trgovci, sa nekakvom prekvalifikacijom za medicinske tehnicare...ja ne znam da li to i u jednoj drzavi civilizovanoj postoji. Posao za koji neko uci i specijalizuje se, danas obavljaju priuceni... Nemam komentar. Svakom se moze potkrasti greska ali danas se bas cesto "potkradaju".

0
0
N Niksic_neregistrovani
01.10.2022. 13:33

Niksic i nazolost niksicka bolnica postali su zastidje ove zemlje.

19
6
T Tommy
01.10.2022. 09:11

Mene samo čudi kakav je to sistem rada gdje se destilovana voda drži u otvorenoj čaši. Čaša se naravno mora koristiti, ali ne kao skladište, za to služi ZATVORENA boca, a čaši se koristi neposredno prije upotrebe vode. Tako se postupa i kada se vodom puni akumulator od automobila, pa bi trebalo i kad se koristi za lijek čovjeku.

42
0
o oprezni_neregistrovani_neregistrovani
01.10.2022. 08:26

Samo se pitam što će alkohol u čaši,ko ga je stavio?

32
0
A Ako_neregistrovani
01.10.2022. 08:07

Srecom pa nema posledica. Tacno je, ko radi taj i grijesi ali se nesto mora preduzeti... Generalno da se pocne od osnovne kulture zaposlenog osoblja... pa onda na dalje. Cas pojedinicima! Ovo je dobronamjerna kritika, to sto sam ja dozivjela i vidjela nije za pohvalu i jedino ako reagujemo dovescemo do boljitka...

28
0
B Bravo__neregistrovani
01.10.2022. 08:20

@Ako_neregistrovani Tako je srećom nema posljedica! Promijeniti na dr odelenja te medicinske i ostaviti da se bura stiša! Čovjek krene nedje i nikad ne zna dje ce pasti! Život je takav neprediv! Najlakše je nekog maci sa posla i uzeti ku koru hljeba ali nije to bas dobro! Dešavaju se da ljekari prilikom operacija urade mnogo opasnije GREŠKE PA ETO IH SVI RADE PO SVIM GRADOVIMA CRNE GORE! NIKO NE ZNA DJE MU SE NESTO LOŠE U ŽIVOTU MOZE DESITI! NE SUDITE DA VAM NE BUDE SUDJENO! STARA DOBRA IZREKA!

20
7
N Nency_neregistrovani
01.10.2022. 10:56

@Bravo__neregistrovani Nevjerovatan rezon kada je život u pitanju! Pa ne idemo na pilanu kada idemo kod doktora! Čudan komentar!

11
4
E Emina_J
01.10.2022. 07:47

Nevjerovatno ... na sta nam je spao zdrastveni sistem kao skolsla praksa Prve godine , cak po logici ni tamo se ovo ne treba desiti ....!! Sampionat za greske ... !!!

18
5
D DesavaSe__neregistrovani
01.10.2022. 07:35

Ne treba dizati hajku ovo se može svakom desiti u životu! Ljudi moji pa mi svi griješimo nezavisno koji posao obavljamo! Pa roditelji volle te medicinske i ljekare jer liječe duže tamo svoje dijete! Vi biste odmah nekom radniku da sve uništite zbog greške! Bože Zdravlja dijete nije imalo nekih problema i to je u ovoj priči najvažnije! Sad Treba kao dzelati u prošlosti da se traumira i radnici i doktori! Ubuduće sigurno će voditi više računa! Nemojmo bar mi da im sudimo jer i mi SVI GRIJEŠIMO U ŽIVOTU!

17
4
B Baba_neregistrovani
01.10.2022. 07:54

@DesavaSe__neregistrovani Tačno-svi griješe. Naročito kad se desi da jednako "mirišu" i alkohol i voda. E sram te bilo, čemu ti nalaziš opravdanje! No najvažnije je da je dijete dobro.

22
6
N Nency_neregistrovani
01.10.2022. 10:58

@DesavaSe__neregistrovani Je li ovo neki"relaksirani doktor".Pa ,kad treba idi kod ovakvih koje opravdavaš! Nevjerovatno!

8
6
N Nency_neregistrovani
01.10.2022. 07:34

Nevjerovatno!S obzirom sa kojim kvalifikacijama rade mnogi i Ob Nikšić,čudo je da nema više ovakvih slučajeva,a za mnoge se ne zna.Tako da se ne zna da li će neko u Ob Nikšić naći smrt ili lijek.Treba hitno provjeriti ko i sa kakvim kvalifikacijam radi.Zapisleni su glasači koji čak nemaju kvalifikaciju ili su "prekvalifikovani"razne zanatlije.To važi i za doktore i za pomoćno medicinsko osoblje!Čast izuzecima!

24
3
M MislimNijeNamjerno__neregistrovani
01.10.2022. 07:12

Možda umor i cista pogreška sa čašama i nije sigurno namjerno pa svak grijesi u životu! Niko nije bezgresan! Pa na čaši je pisalo destilovsna voda pa Medicunska100%u ovom slučaju nije kriva! Dobro je što su roditelji dobri i neće da tuže nikog jer se njihovo dijete tamo liječi i ima povjerenja u medicinske radnike! Bogu Hvala dijete je živo i zdravo i to je NAJVAŽNIJE!

11
12
A Ana_neregistrovani
01.10.2022. 07:00

Boze sačuvaj nebi to niko namjerno uradio ali niko nema svoju obavezu da se uključi u svoj posao. Sramota od nekih medicinski sestara. Običan laik nekada zna bolje od njih. Svakako vratiti kamere i vidjeti čiji je propudt

29
5