Politika

Pred Odborom za bezbjednost i odbranu

Opozicija traži saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Predstavnici parlamentarne oppozicije uputii su zahtjev za kontrolno saslušanje predsjedniku Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Opozicija traži saslušanje Bečića, Markovića i Novovića Foto: SCG
Portal AnalitikaIzvor

Potpisnici peticije, poslanici DPS Danijel Živković i Nikola Janović i poslanik SD Nikola Zirojević, traže održavanje kontrolnog saslušanja potoredsjednika Vlade Alekse Bečića, vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Saslušanje bi bilo na temu: Politički pritisak predstavnika Vlade na rad pravosudnih organa, čime se podstiču sumnje u selektivan pristup tužilaštava kod odabira prioritetnih slučajeva za procesuiranje.

"Imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile nedavnu akciju SDT u ASK, posebno u kontekstu činjenice da je na stranicama medijskog koncerna Vijesti hašenje direktorice te institucije najavljeno satima prije nego što je privedena, kao i da je potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Aleksa Bečić pozdravio hapšenje direktorke ASK, koje nije potvrđeno od strane nadležnih institucija, čime je izvršen neprimjereni politički pritisak na pravosudne organe", navode u obrazloženju.

Prema njihovim riječima, praksa da predstavnici vlasti targetiraju ljude koje treba lišiti slobode i to sugerišu nadležnim organima, nije u skladu s pravnim i etičkim standardima demokratskog društva i pravne države, i podstiče sumnju da pravosudni organi rade pod pritiskom medijsko-političkih uticaja.

"Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali ne smije se ignorisati ponašanje pojedinih političkih i društvenih aktera, koje podstiče sumnju na postojanje agende kojom se pravosudni organi rukovode prilikom izbora prioritetnih slučajeva", stoji u zahtjevu. 

Portal Analitika