Društvo

"Kada se ograničava sloboda medija, onda ulazimo i u domen ograničenja slobode mišljenja"

Omeragić: Bez slobodnih medija nema slobodnog društva

Sloboda medija jedan je od važnih uslova za funkcionalnu i zdravu demokratiju, poručio je portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, povodom 3.maja – Dana slobode medija.

Omeragić: Bez slobodnih medija nema slobodnog društva Foto: bosnjacka stranka
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da cjelokupno društvo treba da stvara ambijent u kojem novinari mogu da rade bezbjedno, jer će samo na taj način postojati slobodni novinari.

“Postojanje slobodnih medija i objektivnih novinara garant je da su građani obaviješteni na pravi način, odnosno da su im prenijete istinite i provjerene informacije. Zaštita novinara je jako bitna, a svaka vlada treba da poštuje njihov nepristrasan rad i pravo na objektivno izvještavanje. Kada se ograničava sloboda medija, onda ulazimo i u domen ograničenja slobode mišljenja”, kazao je Omeragić.

Kao jedan od gorućih problema prilikom izvještavanja, Omeragić navodi to da su novinari često puta primorani i da se bave senzacionalizmom.

“Svi akteri medijske scene – novinari, redakcije, vlasnici i svi ostali, među kojima su i političari, moraju zajednički omogućiti slobodu medija, te nezavisnost novinara. Nažalost, svjesni smo da lažne vijesti, senzacionalizam i govor mržnje nerijetko dominiraju medijskom scenom, što je pokazatelj da je crnogorsko društvo zakazalo na planu sveukupne demokratizacije društva. Sve to stvara nepovjerenje između medija i publike. Zato načelo istinitosti, nepristrasnosti i tačnosti mora biti jedini alat u radu novinara”, kazao je Omeragić.

Poručio je i da otkrivanje svih slučajeva napada na novinare mora biti osnova na putu ka ostvarivanju medijskih sloboda.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.