Crna hronika

Lišen slobode bez navođenja razloga

Ombudsman utvrdio nezakonito postupanje policajaca u Bijelom Polju

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da službenici Uprave policije nijesu u potpunosti postupali u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, međunarodnim ugovorima i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, kada su 28. avgusta 2020. priveli Bjelopoljca osumnjičenog da organizuje skupove suprotno mjerama koje su bile na snazi zbog sprečavanja širenja virusa korona, piše Dan.

Ombudsman utvrdio nezakonito postupanje policajaca u Bijelom Polju Foto: Ilustracija
Dan Izvor

Građanin koji je priveden se obratio ombudsmanu i u pritužbi ukazao da je 28. avgusta 2020. na benzinskoj stanici u mjestu Zaton, bez navođenja razloga lišen slobode, te da su ga dva policijska službenika u prostorijama dežurne službe Centra bezbjednosti Bijelo Polje udarali zatvorenim šakama u predjelu glave, a da mu je komandir prijetio: „Poslije 30. si mrtav čovjek, nećeš biti živ, na crnoj si listi!” Podnosilac pritužbe je ustvrdio da ga je komandir tjerao da prizna da je organizator litija u Bijelom Polju te da mu nijesu dozvolili da o lišenju slobode obavijesti nekog od članova porodice i advokata.

U odgovoru na pritužbu, iz Uprave policije su ombudsmanu kazali da su preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te da su podnosioca pritužbe priveli „u cilju prikupljanja obavještenja na okolnosti prisustva okupljanja na javnim površinama, koje nijesu u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela”. Podnosioca pritužbe su optužili da je omalovažio policijskog službenika, tako što mu se obratio riječima: „Šta hoćeš ti X, kad se vidimo obračunaćemo se mi, p***o jedna”. Istakli su da su mu omogućili ljekarsku pomoć koju je tražio i da je prilikom pregleda konstatovano da nema vidnih povreda.

Takođe, Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju je obavijestilo ombudsmana da je pokrenulo izviđaj protiv policijskog službenika zbog sumnje da je počinio krivično djelo zlostavljanje.

Na osnovu ispitnog postupka, izjašnjenja, priložene dokumentacije, Zaštitnik i u ovom postupku nalazi kontinuitet loše prakse prilikom primjene instituta pozivanja građana radi prikupljenja obavještenja u svojstvu građana, koja nije u skladu sa članom 259 Zakona o krivičnom postupku (ZKP). ZKP jasno propisuje način na koji policija može pozivati građane radi prikupljanjaobavještenja.

Dakle, građaninu se u pozivu mora naznačiti razlog pozivanja i da ima pravo da u prostorije polici je dođe zajedno sa advokatom, dok se prinudno može dovesti lice koje se nije odazvalo pozivu samo ako je u pozivu bilo na to upozoreno. U konkretnom slučaju, poziv nije ni uručen podnosicu pritužbe i nije mu ostavljeno razumno vrijeme u kojem bi se mogao samostalno odazvati, nego mu je saopšteno da mora odmah da pođe sa službenicima CB Bijelo Polje kako bi dao izjavu, a čemu se podnosilac pritužbe i povinovao.

Takođe, spisi ne sadrže zapisnik o prikupljanju obavještenja od građanina, zbog koga je prvobitno navodno pozvan, odnosno „doveden” po navodima iz izjašnjenja Uprave policije, odnosno faktički lišen slobode navodi se u mišljenju ombudsmana.

Jedan čovjek tri različita ljekarska izvještaja

Zaštitnik je ukazao da zdravstveni radnici moraju biti svjesni da njihovi izvještaji predstavljaju osnov za reagovanje nadležnih organa i pokretanje disciplinskog ili drugog zakonom utvrđenog postupka u slučajevima eventualnog prekoračenja sredstava prinude od strane policije. Navode da je podnosilac pritužbe u toku dana 28. avgusta 2020. pregledan dva puta, i 1. septembra jednom. Ombudsman naglašava da su sva tri izvještaja različita, u smispu da se u prvom ne konstatuju bilo kakve povrede, u drugom navode povrede u obliku crvenila iznad lijeve obrve, bez defekta kože, crvenilo na desnoj podlaktici i lijevoj nadlanici, dok treći izvještaj sadrži krvni podliv na granici desne polovine vrata i desne polovine donjoviličnog predjela.

Portal Analitika