Politika

Ombudsman Mugoši: Nismo znali kome je tačno povrijeđeno pravo na izborima u Šavniku

Nije tačna konstatacija Nikole Mugoše da institucija Zaštitnika „nije bila u saznanju da je neko spriječen u ostvarivanju biračkog prava”, što se lako može provjeriti uvidom u naš dopis DIK-u, koji je postao dostupan i na društvenim mrežama, a po potrebi može biti i medijima koji mogu dobiti potpuniju informaciju, navodi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Ombudsman Mugoši: Nismo znali kome je tačno povrijeđeno pravo na izborima u Šavniku Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Oni su reagovali, kako su kazali “radi pravilnog i potpunog informisanja javnosti u vezi sa izjavom predsjednika Državne izborne komisije Nikole Mugoše Gradskoj televiziji”, a pomenutu izjavu prenio je i naš medij.

"Dakle, odgovor institucije je da nismo znali kome je tačno povrijeđeno pravo (odnosno nismo imali konkretnu žrtvu povrede), niti se iko individualno obratio instituciji Ombudsmana sa zahtjevom za zaštitom biračkog prava, što je bitno drugačije od navoda iznešenih u tekstu", navodi Ombudsman. 

 To naravno ne znači da je Ombudsman bio indiferentan prema ovom događaju. Naprotiv, institucija se najmanje dva puta obraćala javnosti jasno ističući stav o značaju biračkog prava i posljedicama nepoštovanja istog. 

Umjesto obrazloženja iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dostavili su linkove sa informacija sa nekoliko medija, da se, kako su naveli “ne bi ponavljali”.

"Poslije ovih obraćanja javnosti, Zaštitnik je dobio informaciju o radnjama nadležnog tužilaštva, koje je u dva navrata podnijelo ukupno sedam optužnih predloga protiv 11 lica, dostavljanjem neposredno sudu.

Za pravilno razumijevanje cijelog konteksta, važno je naglasiti da, prema Zakonu o Zaštitniku, nemamo nadležnost da postupamo kada Sud odlučuje o povredi prava, odnosno ne možemo voditi paralelan postupak zaštite oštećenih. Dakle, u konkretnom slučaju nije ni moglo biti riječi o vođenju postupka ovim povodom, a uz to postoji i jasno iznijet stav institucije koji ne ostavlja nikakvu dilemu, pogotovo ako se zna šta su ovlašćenja Ombudsmana u Crnoj Gori u promociji i zaštiti ljudskih prava", navode u reagovanju. 

Prema informacijama dostupnim javnosti, dodaje Ombudsman, donijete su i prve pravosnažne presude protiv dva lica i to novčane kazne od po 600 eura, odnosno prvostepena presuda u odnosu na tri lica koja su nepravosnažno kažnjenja zatvorom u trajanju od po tri mjeseca.

"Na kraju, vjerujemo da niko u Crnoj Gori ne očekuje da Zaštitnik goni i procesuira delikte i radi ono što je posao drugih institucija, pogotovo kad se radi o poštovanju zakonitosti. Pritom, čl.32 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao prvo ovlašćenje (i odgovornost) Državne izborne komisije navodi da se ona stara o zakonitom sprovođenju izbora i jedinstvenoj primjeni odredaba ovog zakona, uključujući i odgovornost za izazivanje nereda i posljedice takvog ponašanja (čl.116 Zakona). Isto tako, organi nadležni za sprovođenje izbora dužni su da u toku izbornog postupka obavještavaju birače o njihovim biračkim pravima i o načinu zaštite tih prava", zaključuju u saopštenju. 

Mugoša: Situacija sa lokalnim izborima u Šavniku je presedan koji za sobom nosi opasnost za sve buduće situacije
2
Mugoša: Situacija sa lokalnim izborima u Šavniku…
16.09.2023 19:21

 

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Sprdnja_neregistrovani
19.09.2023. 03:30

Sa Ombudsmanom bjekovičem, kako ga sramota nije da se više pojavljuje, čsti manipulator. Daj kao čovjek ostavku i neka ti više ova foliranja.

1
0
B Bjeković_neregistrovani
18.09.2023. 17:29

A omunjiće ga Bjeković. Ako je u čemu dobar onda je dobar da napiše kilometarska pravdanja. Zaludu ti je svako oprabdanje, od kad si ti tu ta je kuća ista ka i svi drugi državni organi. Slušaš Vladu bolje no iko.

1
0
N NemaGa_neregistrovani
19.09.2023. 03:25

@Bjeković_neregistrovani /Niđe kada treba, odavno je jasno da je u služi vlasti i tu vişe nema dileme niti pomoći. Bačio je na koljena jednu ovako značajnu 8nstituciju i građani sada više nwmaju kome da se obraćaju.

1
0
d dpero_neregistrovani
18.09.2023. 12:13

Ovo sto se desava u Savniku i Andrijevici je krivicno djelo ali sud, sdt u MUP ne reaguju !???

7
0