Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ombudsman: Lični odnos prema uređivačkim politikama ne smije biti razlog uznemiravanja i ugrožavanja novinara

"Nadležni organi da obezbijede uslove za dostojan i slobodan rad"

Ombudsman: Lični odnos prema uređivačkim politikama ne smije biti razlog uznemiravanja i ugrožavanja novinara

U Crnoj Gori i dalje se suočavamo sa zabrinjavajuće učestalim pritiscima, napadima i drugim primjerima ugrožavanja medijskih sloboda, što je pokazatelj da očigledno kao društvo i dalje imamo problem da obezbijedimo poštovanje prava na slobodu izražavanja i istovremeno ograničimo govor mržnje, unaprijedimo klimu tolerancije i kulturu dijaloga, generalno, navodi se u saopštenju Ombudsmana Siniše Bjekovića.

Ombudsman: Lični odnos prema uređivačkim politikama ne smije biti razlog uznemiravanja i ugrožavanja novinara Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

„Svaki pojedinačan događaj (Prema podacima Uprave policije u posljednje dvije godine 45 različitih vrsti napada na novinare i/ili medijske kuće), bio je neprijatan podsjetnik na izraženu nepovoljnu atmosferu za rad medija i ozbiljna opomena da u ovoj oblast i dalje nema očekivanog napretka. S tim u vezi, u kontinuitetu ukazujemo na važnost adekvatnog procesuiranja svih pojedinačnih slučajeva, jer je to preduslov za sve druge aktivnosti koje treba sprovoditi u kontinuitetu, kako bismo prevenirali i smanjili sve vidove ugrožavanja slobode medija. Iznova je važno ukazati i na potrebu okončanja istraga i rasvjetljavanja neriješenih ranijih slučajeva. Smatramo da je neophodno nastaviti i jačanje svijesti ukupne javnosti da lični odnos prema uređivačkim politikama ne smije biti razlog uznemiravanja i ugrožavanja novinara i drugih medijskih radnika, a posebno je važno da javni funkcioneri daju primjer u promociji i poštovanju slobode medija, a nikako miješanja u njihov rad“, stoji u saopštenju,

Kada se, dodaje, govori o slobodi i nezavisnosti, jedan od najvažnijih činilaca je ekonomska nezavisnost, koja podrazumijeva bolje plate i sređen radno-pravni status. 

„Zbog situacije na koju ukazuju sami novinari/ke, ali i svi relavatni domaći i međunarodni subjekti koji prate stanje u ovoj oblasti, institucija Zaštitnika daje podršku za donošenje Granskog kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost, kao i usvajanje Medijske strategije i novih medijskih zakona u 2023. godini, a sve u funkciji podizanja kvaliteta rada i informisanosti građana/ki“, navodi se u saopštenju.

Jedna od izreka, napominje, koja opisuje ulogu i značaj novinarstva jeste da su mediji ogledalo društva. 

„Da ogledalo ne bi dalo zamagljenu i „iskrivljenu sliku stvarnosti“ potrebno je da nadležni organi obezbijede uslove za dostojan i slobodan rad, uz pretpostavku dosljednog poštovanja pravila profesije i medijskih zakona. Slobodni mediji osnova su unaprjeđenja demokratizacije društva, vladavine prava i ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, zbog čega moraju biti u fokusu pažnje nadležnih konstantno, a ne samo na važne datume i u slučajevima napada“, zaključuje se u saopštenju.


Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nema_neregistrovani
03.05.2023. 17:39

Novinara da upita Ombudsmana zasto još ne znamo zasto ga je njegov savjetnik ošamario? Ili şto je preduzeo protiv svoje savjetnice Jelene Nedović koja je javno na trebinama podržala Milatoviča? Muk..

2
0
P Pokriva_neregistrovani
03.05.2023. 17:20

saopstenjima veliki nerad, ko svata ovakvog ombudsmana ozbiljno, niko, svi se sprdaju kada ovako izađe sa nekim saopštenjem koji nema apsolutno nikakvu težinu. Davno je trebao da podnese ostavku ili bude smijenjen.

2
0
J JASAMOVO_neregistrovani
03.05.2023. 16:08

VIDJIIIIIIII IN JE ZIV?JA MISLIO KORONA PA......

2
0
j jeste_neregistrovani
03.05.2023. 17:16

@JASAMOVO_neregistrovani Živ je i zdrav, ovo je sve manipulavija javlha sd ombudsman kasno kao uvijek. No gori su oni sto su ga doveli i sad nesmiju riječ progovoriti i da ukažu na nerad Bjekovica.

2
0