Literatura

U njenoj prozi žiri prepoznao poetiku stalne promjene i novog istraživanja

Olga Tokarčuk dobitnica Književnog plamena za 2023: Nobelovka stiže u Crnu Goru početkom septembra

Nagrada Književni plamen za 2023. godinu, koju dodjeljuje izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice, pripala je poljskoj nobelovki Olgi Tokarčuk.

Olga Tokarčuk dobitnica Književnog plamena za 2023: Nobelovka stiže u Crnu Goru početkom septembra Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Nove knjige, na redovnoj sjednici održanoj 10. avgusta ove godine, žiri za dodjelu nagrade Književni plamen koji predvodi njen prvi dobitnik i od tada njen saosnivač i predsjednik, nobelovac Mario Vargas Ljosa, a u kojem su vlasnik Nove knjige i saosnivač nagrade Predrag Uljarević, akademik Siniša Jelušić, prof. Sonja Tomović-Šundić i Aleksandar Jerkov imao je dugu i plodnu diskusiju o dosadašnjim dobitnicima nagrade i radu žirija, a zatim o nizu izuzetnih kandidata za ovo visoko međunarodno priznanje kojem dosadašnji dobitnici i Mario Vargas Ljosa daju poseban prestiž i značaj. 

Žiri je, kako navode, sa zadovoljstvom ocijenio da poslije pauze koju je izazvala pandemija korone, Književni plamen nastavlja da u Crnu Goru dovodi najznačajnije evropske i svjetske pisce i krupnim koracima vodi kroz jedan pravi, bolji književni dvadeset i prvi vijek i tako daje primetan doprinos procesima koji se odvijaju u crnogorskom društvu i državi danas. 

“Imajući pred sobom izvrsnost dosadašnjih dobitnika i niz izuzetnih kandidata, žiri je razmotrio nekoliko autora i autorki koji su već neko vrijeme u središtu njegove pažnje i usaglasio jedinstven sud da u 2023. godini nagradu dodijeli istaknutoj književnici i dobitnici Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, poljskoj, evropskoj i svjetskoj književnici Olgi Tokarčuk čiji su romani i proze već godinama i kod nas, u Crnoj Gori i okruženju, omiljena lektira onih koji znaju šta je prava i velika književnost”, saopštili su iz Nove knjige. 

Olga Tokarčuk piše romane i priče, poeziju i eseje, libreto i scenario, a nositeljka je više počasnih doktorata i psihološkinja okrenuta Jungovoj školi, što je ostavilo traga u njenom djelu. Osnovala je fondaciju i društvena je aktivistkinja koja smjelo ulazi u otvorene sporove nastojeći da ideju demokratije i ljudskih prava uzdigne na viši nivo. 

“U njenoj prozi žiri je prepoznao poetiku stalne promjene i novog istraživanja, smjelost da se uprkos uspjehu prethodne knjige sa svakim novim poduhvatom krene u nepoznato, veliku širinu žanrovskih transformacija i istraživanja neuralgičnih tema važnih za Poljsku, Češku i Njemačku, za Evropu graničnih pojaseva i situacija, za njenu istoriju i savremenost, različite jezike, tradicije i običaje koji u nekadašnjoj i današnjoj Srednjoj Evropi ostavljaju svoj moćan i ubjedljiv trag i predstavljaju nasljeđe koje valja štiti kao oblik jednog posebnog bogatstva”, navode iz Nove knjige.

Najavljuju da će internacionalna nagrada Književni plamen biti dodijeljena Olgi Tokarčuk u Crnoj Gori početkom septembra, a o mjestu i tačnom terminu javnost će, kažu, biti naknadno obaviještena.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.