Svijet

Oland najnepopopularniji francuski predsjednik od 1981. godine

Izvor

Oland je prvi, posle bivšeg predsjednika Fransoa Miterana, koji je postao toliko nepopularan za tako kratko vrijeme, a samo je Žak Širak 1995. godine, sa samo 37 odsto podrške među Francuzima, pao na približno "niske grane", prenosi danas francuski dnevnik "Figaro".

Prema najnovijoj anketi koju su, za novembarski politički barometar "Figaro magazina" sproveli institut "TNS Sofr" i "Sopra grup", naklonost koju Oland uživa među svojim sunarodnicima opala je na 36 odsto, a ni premijer Žan-Mark Ero, sa 34 odsto podrške među ispitanicima, nije u mnogo boljoj situaciji.

Poređenja radi, Olandov prethodnik Nikola Sarkozi uživao je povjerenje 53 odsto sunarodnika, a sada je, manje od šest mjeseci pošto je izgubio u izbornoj trci, ponovo u vrhu političkog barometra, odmah iza bivšeg premijera Fransoe Fijona, što bi moglo, kako spekuliše francuski list, da nagovjesti žestoku borbu na narednim izborima 2017. godine.

Istovremeno, Unija za narodni pokret (UMP) desnog centra oštro kritikuje šestomesečni bilans predsednika Olanda i poziva na "otpor" politici koja "ruinira Francuze" i "škodi Francuskoj", kako je danas upozorio generalni sekretar te partije Žan-Fransoa Kope.

Tekst i foto: blic.rs

Portal Analitika