Društvo

Okončana obuka kopnenih snaga Vojske Crne Gore i britanskih marinaca

Zajednička obuka pripadnika Vojske Crne Gore i britanskog Kraljevskog marinskog korpusa “Odlučan odgovor 22” pokazala je da se lako postiže interoperabilnost između savezničkih snaga na bojnom polju kada su njihovi pripadnici dobro obučeni, istakao je zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović, nakon današnjeg prikaza sposobnosti u širem rejonu Pljevalja.

Okončana obuka kopnenih snaga Vojske Crne Gore i britanskih marinaca Foto: MOD
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da je zajednička obuka “Odlučan odgovor 2022” jedna od rijetkih prilika gdje smo mogli da vidimo istovremeno uvježbavanje kompleksnih operacija na kopnu, moru i u vazduhu.

Pukovnik Radulović je kazao da je u obuci učestvovao i vod pješadije koji se priprema za NATO aktivnost „Enhanced Vigilance Activity“ (eVA) u Bugarskoj, čime je potvrdio da može kredibilno da predstavlja i Vojsku i državu.


Britanski vojni ataše u Crnoj Gori, potpukovnik Timoti Vajt-Bojkot, naglasio je da je ova saradnja izuzetan primjer zajedničkog rada NATO saveznica, na obostranu korist.

“Ovdje imamo britansku grupu na zadatku sa ekspedicionim sposobnostima. Oni koriste svoje planinsko iskustvo u radu sa crnogorskim oružanim snagama. Pored vojne obuke, naši kadrovi nose zaista pozitivne utiske o Crnoj Gori”, rekao je on.


Pripadnici 1. Pješadijskog bataljona i Vazduhoplovstva VCG, uz britanske marince, prikazom sposobnosti okončali su uvježbavanje trodnevne ofanzivne operacije, koja je objedinjavala helikopterske desante, upotrebu oklopnih vozila, kao i borbena dejstva u dnevnim i noćnim uslovima.


“Odlučan odgovor 22” zvanično će biti završen sjutra, prikazom sposobnosti mornarica dvije zemlje u Baru, kome će prisustvovati visoki zvaničnici Crne Gore i britanskih Oružanih snaga.


Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Lol_neregistrovani
03.11.2022. 18:58

Sm****** na aparatima 🛌

2
0