Region/Svijet

Daleko manji broj u odnosu na krunisanje i sahranu kraljice Elizabete Druge

Oko 14 miliona gledalaca pratilo na kanalima BBC krunisanje britanskog kralja

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg juče je pratilo oko 14 miliona gledalaca na kanalima BBC-a, što ukazuje na daleko manji broj u odnosu na krunisanje i sahranu njegove majke, kraljice Elizabete Druge.

Oko 14 miliona gledalaca pratilo na kanalima BBC krunisanje britanskog kralja Foto: Reuters
BetaIzvor

Oko 13,4 miliona gledalaca, od 67 miliona stanovnika u Velikoj Britaniji, gledalo je ceremoniju krunisanja kralja na dva glavna kanala BBC-a.

Taj broj se popeo na više od 14 miliona u vrijeme kada je kruna položena na glavu 74-godišnjeg kralja, saopštila je danas pres služba britanske televizijske mreže.

Ostali kanali nijesu saopštili svoje podatke, ali BBC čini veliki dio publike za takvu vrstu događaja.

Za sahranu Elizabete Druge u septembru prošle godine, prosječna publika je bila više od 26 miliona gledalaca, sa najviše 28 miliona gledalaca, uključujući 18,5 miliona na BBC-a.

Njeno krunisanje 1953, prvo na televiziji, gledalo je 27 miliona ljudi u Velikoj Britaniji, prema Bakingemskoj palati, a sahranu princeze Dajane 32 miliona.

Krunisanje Čarlsa pripremano je bez mnogo entuzijazma. Ankete su pokazale ograničeno interesovanje u kontekstu galopirajuće inflacije, postoji i činjenica da su Britanci prošle godine obilježili 70 godina vladavine Elizabete Druge u junu, a zatim njenu sahranu u septembru.

Portal Analitika