Svijet

Ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana

Oko 120 hiljada Jermena napustiće Nagorno-Karabah

Oko 120 hiljada Jermena iz Nagorno-Karabaha otići će u Jermeniju jer ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana i plaše se etničkog čišćenja, kazao je savjetnik predsjednika otcijepljenog nepriznatog regiona David Babajan.

Oko 120 hiljada Jermena napustiće Nagorno-Karabah Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

On je za Rojters rekao da Jermeni ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana i da će 99,9 odsto njih zbog toga napustiti Nagorno-Karabah.

"Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za cio civilizovani svijet", kazao je Babajan i dodao da je u toku proces predaje oružja etničkih Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah, teritorija koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, nije bila pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo djelove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega 2020. godine.

Jermeni iz tog regiona bili su primorani da proglase prekid vatre 20. septembra nakon 24-satne vojne operacije mnogo brojnije azerbejdžanske vojske.

Azerbejdžan je poručio da će garantovati prava Jermena u Nagorno-Karabahu i integrisati region.

Jermenija je saopštila da je više od 200 ljudi ubijeno, a 400 ranjeno u azerbejdžanskoj vojnoj operaciji u Nagorno-Karabahu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l ljuma_neregistrovani
24.09.2023. 12:17

oćete državu u državi ka srbalji sad prtite

6
1