Ostalo

OI: Kontrola sumnjivih opklada

Izvor

Tako će se utvrditi jesu li sportisti namjerno nastupali loše radi lične dobiti. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) upozorio je da klađenja i namještanje utakmica mogu predstavljati veću prijetnju sportu od dopinga. Dnevni antikorupcijski sastanci uključiće Komisiju za kockanje Velike Britanije, policiju, graničnu službu i organizatore Igara, a izvještaji će se podnositi Interpolu i MOK-u.

Organizatori OI u Londonu su napravili procjenu da ilegalno klađenje vrijedi desetine milijardi dolara godišnje.

"U ovom trenutku je savršeno legalno kladiti se na sve sportove u Velikoj Britaniji. Prema tom gledištu, nelegalno klađenje nije veliki problem Olimpijskih igara, ali je bilo u Pekingu prije četiri godine. Predsjednik MOK-a je ocijenio da je to velika prijetnja tako da ćemo tek viđeti šta će se desiti", rekao je ministar sporta Velike Britanije Hju Robertson.

Svim takmičarima na OI je zabranjeno klađenje na bilo koji sport, ali predsjednik Olimpijskog komiteta Velike Britanije Kolin Mojinhan rekao je da vjeruje da će problema ipak biti jer "suma od 20.000 dolara može da promijeni život nekom sportisti iz manje razvijene zemlje".

Portal Analitika