Politika

OEBS neće da prati lokalne izbore u Crnoj Gori

Izvor

- ODIHR je samo povremeno posmatrao lokalne izbore u prošlosti. Nijesmo dobili poziv da posmatramo predstojeće lokalne izbore u Crnoj Gori talo da nećemo slati posmatrače, kazao je Vijestima portaparol ODHIR-a Jens Hagen Ešenbaher.

Takođe, crnogorske organizacije CEMI i CDT najvjerovatnije neće posmatrati predstojeće lokalne izbore.

Razlog za to je kako tvrde u ovim organizacijama, nezainteresovanost donatora za finansiranje ove aktivnosti.

Opozicija smatra da nije bilo efekata od monitoringa: U opoziciji smatraju da do sada nije bilo efekata monitoringa ovih misija- na izborni proces u Crnoj Gori.

"Oni su imali mandat koji se završavao davanjem preporuka, a koje, kako vidimo, DPS-u ne pada na pamet da ugradi u izborne zakone. Na kraju se dolazi do zaključka da je jedino DPS imao koristi od misija, a sam izborni proces -nije", rekao je Koča Pavlović portparol PZP-a za radio Slobodna Evropa.

Sličan stav iznose u Novoj srpskoj demokratiji.

"Sve organizacije koje se bave praćenjem izbora su ostajale nijeme na sve dokaze koje je opozicija iznosila, što je vlast iskoristila kao podstrek da nastavi sa istom praksom. Ovo će ohrabriti onu strukturu vlasti da nastavi sa izbornim mahinacijama, a posao opozicije je da stane na put takvoj praksi vlasti", tvrdi Jovan Vučurović iz NOVE.

Potpredsjednik SNP-a Vasilije Lalošević je nezadovoljan činjenicom da vlasti nijesu u izborno zakonodavstvo ugradile ni jednu od ukupno 33 preporuke međunarodnih misija.

Podsjetimo, Pokret za promjene je od međunarodnih organizacija tražio specijalni monitoring lokalnih izbora kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe, i smanjio uticaj, kako tvrde, organizovanog kriminala na taj proces. Lider PZP Nebojša Medojević je tim povodom uputio pismo delegaciji Evropske komisije.

Kako je javila TVCG Evropska komisija će odgovore lideru PZP-a Nebojši Medojeviću dostaviti sjutra.

Portal Analitika