Kultura

Od 19. do 24. aprila

Održivi optimizam: Počinje FLUID dizajn forum na Cetinju

Forum će i ove godine okupiti renomirane dizajneri, arhitekte i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona. Na otvaranju će biti dodijeljene regionalne nagrade za mlade dizajnere

Održivi optimizam: Počinje FLUID dizajn forum na Cetinju Foto: FLUID dizajn
Portal AnalitikaIzvor

Dvanaesti po reduFLUIDdizajn forum, biće održan od 19. do 24. aprila na Cetinju. Otvaranje Foruma zakazano je za petak, 19. april, u podne, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, kada će biti otvorena izložba djela prošlogodišnjih dobitnikaFLUID Awards 2023- Ivana Velimirovića, Amine Alić i Ane Ivanović, kao i izložba plakata “Održivi optimizam”.

Forum će i ove godine okupiti renomirane dizajneri, arhitekte i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona koji učestvuju u programu sastavljenom od predavanja, radionica i izložbi. 

Na otvaranju će biti dodijeljene regionalne nagrade za mlade dizajnereFLUID. U nastavku programa, Karl Štoker, predavač i istraživač u oblasti kulture i dizajna iz Austrije, održaće predavanje: „UNESCO KREATIVNI GRADOVI - DIZAJN: Šta Cetinje može naučiti od Detroita, Vuhana, Buenos Ajresa, Istanbula, Valencije ili Graca“, a u 14 časova, u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje biće otvorena izložba „Nacionalni svemirski program“ kolektiva Ilustress, koji čine Denis Ćupić, Ivana Vujošević, Jovana Mugoša, Radovan Vukasović, Sara Kovačević, i Srđa Dragović.

Popodnevnu sesiju prvog dana otvoriće uvodna predavanja prof. Lazara Pejovića sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i Ivana Đorđevića, antropologa, višeg naučnog saradnika Etnografskog instituta SANU iz Beograda.

Prvi danFLUID-a završiće vođenjem kroz izložbu „Jadran: Pet crtica za sjutra”, autora Olega Šurana i Ivice Mitrovića iz Splita, koja će u 20 časova biti otvorena na četvrtom spratu Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić.

Program FLUID dizajn foruma nastaviće se tokom vikenda serijom predavanja, prezentacija i panela.

Kao i na prethodnim izdanjima,FLUID dizajn forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih dizajnerskih praksi sa javnim interesom zajednice. 

Ovogodišnje izdanje FLUID-a pod temom “Održivi optimizam” istražuje na koji način optimizam u dizajnu može pomoći u pronalaženju odgovora na kompleksne izazove savremenog društva, kako može doprinijeti riješenjima ali i nanijeti štetu naporima u suočavanju sa društvenim problemima

Portal Analitika