Abiznis

Na sjednici Savjeta konstatovano da su u bankarskom sektoru evidentirani pozitivni trendovi

CBCG: Finansijska stabilnost očuvana, ali postoje rizici

Sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, 63. po redu, kojom je predsjedavao guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta Radoje Žugić, održana je danas.

CBCG: Finansijska stabilnost očuvana, ali postoje rizici Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić.

„U cilju sagledavanja situacije i ocjene finansijske stabilnosti u zemlji, članovi Savjeta su na današnjoj sjednici razmatrali aktuelne makroekonomske pokazatelje i trendove. Uz rast industrijske proizvodnje i trgovine, prvi kvartal tekuće godine karakterisao je i značajan rast u sektoru turizma, pa je tako broj dolazaka turista u prva tri mjeseca 2023. godine bio za skoro 62% veći u odnosu na isti period prethodne godine, dok je rast broja noćenja u istom periodu iznosio 46%. Godišnja stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, u martu 2023. godine iznosila je 10,5%, što je značajno umanjenje u odnosu na decembar 2022. godine kada je iznosila 17,2%“, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore.

U bankarskom sektoru, kako kažu, evidentirani su pozitivni trendovi, pa je tako u prvom kvartalu ove godine zabilježen godišnji rast aktive banaka (18,5%), ukupno odobrenih kredita (11,6%), depozita (21,2%) i kapitala (20,2%). Nekvalitetni krediti na kraju marta 2023. godine iznosili su 215,6 miliona eura i činili su 5,62% ukupnih kredita, što je za 0,88 procentnih poena niže u odnosu na isti period prethodne godine.

„Zaključeno je da je finansijska stabilnost i dalje očuvana, ali da postoje rizici čija bi eventualna materijalizacija uticala na intenziviranje postojećih, kao i pojavu novih ranjivosti, naročito u realnom sektoru, što se dalje može odraziti na fiskalnu sferu i bankarski sektor.

Članovi Savjeta upoznati su sa predlogom nacionalne Fintech strategije koju je pripremila konsultantska Fintech firma Vendavi iz Londona, uz finansijsku podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), koja će biti upućena Vladi Crne Gore na usvajanje“, zaključili su iz CBCG. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.