Kultura

Odović zatvorio Paviljon Crne Gore na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Ćikuto je Odovića upoznao sa procedurama zahtjeva koje je potrebno podnijeti organizatorima za dobijanje prostorija unutar Arsenala, ali da zbog limitiranih kapaciteta i tekućeg renoviranja prostora za narednu godinu nije moguće crnogorski paviljon smjestiti u okviru ovog centralnog izložbenog dijela

Odović zatvorio Paviljon Crne Gore na Bijenalu arhitekture u Veneciji Foto: MDUP
Portal AnalitikaIzvor

U Veneciji je u subotu 25. novembra, u prisustvu ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića, zatvoren Paviljon Crne Gore koji je proteklih šest mjeseci bio otvoren u okviru 18. Međunarodne izložbe Bijenala arhitekture, saopštili su iz tog resora.

On je u prisustvu kustosa, ambasadorke Crne Gore u Italiji, kao i brojnih autora čija djela su bila izložena u crnogorskom paviljonu, zahvalio svima na doprinosu i trudu da se ovogodišnja tema, iz ugla potencijala Crne Gore, predstavi na najbolji mogući način. 

Tokom drugog dana ceremonije zatvaranja Bijenala, Odović se sreo i razgovarao sa predsjednikom Bijenala, Robertom Ćikutom (Roberto Cicutto). Sagovornici su zajednički ocijenili značaj Međunarodne izložbe Bijenala, koja okuplja preko 60 država svijeta. 

Odović je sagovornika podsjetio da Crna Gora, sa predstavnicima, aktivno učestvuje na Bijenalu već gotovo deset godina, te da kao zemlja koja je već prilično pozicionara u dijelu umjetničkog stvaralaštva želi dodatno da promovišemo potencijale i mogućnosti svojih umjetnika. 

Upravo na toj liniji, izrazio je nadu da će već u okviru Međunarodne izložbe Bijenala umjetnosti naredne godine crnogorski paviljon biti smješten na novoj i adekvatnijoj poziciji, u centralnom sjedištu izložbe, odnosno, u neposrednoj blizini Arsenala. 

Ćikuto je Odovića upoznao sa procedurama zahtjeva koje je potrebno podnijeti organizatorima za dobijanje prostorija unutar Arsenala, ali da zbog limitiranih kapaciteta i tekućeg renoviranja prostora za narednu godinu nije moguće crnogorski paviljon smjestiti u okviru ovog centralnog izložbenog dijela. 

Međutim, potvrdio je da je ovo odlična prilika da se, nakon uspostavljanja direktne komunikacije, dostavi zahtjev kancelariji predsjednika Bijenala, sa molbom da se za naredne godine (2025, 2026) omogući adekvatan prostor za crnogorski paviljon.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički su konstatovali da Venecijska izložba, koja je započeta u XIX vijeku, predstavlja jedinstven spoj mogućnosti sudjelovanja izabranih međunarodnih umjetnika, u raznim sferama stvaralaštva.

Portal Analitika