Kultura

Odobrena isplata naknada istaknutim kulturnim stvaraocima

Zaostale naknade svim nosiocima zvanja istaknuti kulturni stvaralac biće isplaćene u naredna dva dana. To je Pobjedi potvrdio spoljni ekspert u resoru kulture Dragan Koprivica. Prema njegovim riječima, naknada će biti isplaćena i Adnanu Čirgiću, iako je u emisiji „Argumenti“ na TVCG prošle sedmice izjavio da je njegov status istaknutog kulturnog stvaraoca sporan.

Odobrena isplata naknada istaknutim kulturnim stvaraocima Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Koprivica nije precizirao da li će se i na koji način nastaviti sa preispitivanjem statusa svih ostalih korisnika naknade za najznačajnije crnogorske stvaraoce, iako je ranije najavio da će Ministarstvo promijeniti Uredbu o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac.

Pomenutu naknadu istaknuti stvaraoci iz Crne Gore nijesu primili dva mjeseca i tim se povodom prvi oglasio reditelj Blagota Eraković, a nakon njega i drugi umjetnici koji su ostali bez primanja. Iako su naknade bile obustavljene, ali ne i ukinute, dio primalaca je angažovao advokata s namjerom da pravnim putem riješi ovo pitanje.

Koprivica je, u međuvremenu, u emisiji „Argumenti“ na TVCG izjavio da je za Ministarstvo sporan status koji ima dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić. Aludirao je na kriterijum Uredbe da status istaknuti kulturni stvaralac može dobiti umjetnik ili stručnjak u kulturi koji je stvaralaštvo, odnosno stručni rad ostvarivao kontinuirano u periodu od najmanje 20 godina. Koprivica je istakao da je Čirgić rođen 1980. godine, te da je diplomirao 2003-2004, a doktorirao 2007.

- Kako je on mogao da se kontinuirano posljednjih dvadeset godina bavi stručnim radom i stvaralaštvom? Ne može se njemu tretirati kao studentu da se tada bavio stručnim radom. On nije mogao biti priznat kao student, tek je 2007. godine doktorirao, a od doktorata se kreće u nauku i struku. Njemu je status dodijeljen 2019. Dakle, imao je 10-15 godina stvaralačkog rada i u njegovom slučaju propis je prekršen – kazao je Koprivica

Odgovor od Čirgića je stigao već narednog dana. U saopštenju koje je poslao medijima, Čirgić naglašava da Zakon o kulturi niti Uredba o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac ne poznaje sticanje bilo kakve diplome kao uslov za dobijanje toga statusa, već su uslovi 20 godina rada u kulturi i adekvatne nagrade, a dokaze o ispunjenosti tih uslova, prema navodima Čirgića, Koprivica posjeduje.

- Status istaknutoga kulturnog stvaraoca dodijelila mi je Vlada Crne Gore na prijedlog bivšega Ministarstva kulture. Ta je odluka konačna objavljivanjem u Službenome listu i zakonito je ne može pobiti ni ekspert Koprivica ni njegova ministrica četnik. Ukoliko pak smatraju da sam taj status nezakonito stekao, neka to dokažu pred pravosudnim organima. Kao što ću i ja pravdu zatražiti na sudu čim mi Ministarstvo uruči dokument zasnovan na Koprivičinim nalazima – naveo je Čirgić.

Portal Analitika