Abiznis

Upravni odbor zajednice opština Crne Gore

Vlada da povjeri opštinama poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova

U cilju sprječavanja nastanka štetnih posljedica, Upravni odbor Zajednice opština podnio je Inicijativu Vladi da donese Uredbu kojom će poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, osim za složene inženjerske objekte, iz nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i ubranizma povjeriti jedinicama lokalne samouprave.

Vlada da povjeri opštinama poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova Foto: gov.me
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz UO Zajednice opština, povodom najnovije Odluke Vlade da poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova uzme iz nadležnosti opština i vrati ih u nadležnost Ministarstva, na zahtjev jednog broja predsjednika opština, održana je elektronska sjednica Upravnog odbora.

“Upravni odbor je izrazio neslaganje sa ovakvom odlukom Vlade, uz ocjenu da se na ovaj način bez opravdanog razloga dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, što je postupanje suprotno od najave premijera u ekspozeu – da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama mora biti odlučnije sprovedena”, ukazuju.

Po ocjeni Upravnog odbora Zajednice opština negativne posledice ovakve odluke mogu biti višestruke, što će, kako kažu, prije svega osjetiti građani, kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u toj oblasti, ali i opštine kroz ograničene mogućnosti za njihov razvoj.

U radu Upravnog odbora učestvovao je 21 član (od ukupno 25) i to gradonačelnici Glavnog grada i Prijestonice i predsjednici opština Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Golubovci, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Tuzi, Ulcinj i Šavnik.

Oni su jednoglasno podržali Predlog Odluke i sadržaj Inicijative.

“Odluka Upravnog odbora i Inicijativa za donošenje Uredbe dostavljena je Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na razmatranje”, zaključju u Upravnom odboru Zajednice opština.

Portal Analitika