Politika

Odbornica Jelena Marković najavila podnošenje ustavne žalbe

Odluka SO Nikšić: Slava grada biće Sveti Vasilije Ostroški

Odluka o dopuni Statuta Opštine Nikšić kojom je predviđeno da 12. maj, dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca bude slava Opštine Nikšić usvojena je na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) grada.

Odluka SO Nikšić: Slava grada biće Sveti Vasilije Ostroški Foto: Opština Nikšić
RTNKIzvor

Odluka je usvojena glasovima skupštinske većine, a kako je ranije danas predočeno na sjednici, naknadno će biti donesena odluka o načinima proslave slave Opštine.

Marković: Uvođenje slave Opštine diskriminacija nepravoslavnih građana Nikšića

Opozicija nikšićke skupštine nije bila saglasna, a odbornica “Evropskog tima za Nikšić“ Jelena Marković najavila je podnošenje ustavne žalbe. Ona je istakla da se time beskrupolozno krši Ustav Crne Gore, ali i diskriminišu građani Nikšića koji nisu pravoslavne vjeroispovijesti.

“Mijenjate tradiciju crnogorskog naroda i time kršite vjerska prava. Ovo je čista diskriminacija i zloupotreba položaja. Na ovaj način grad postaje vjerski što je suprotno Ustavu“, rekla je Marković.

Odbornik SD-a Nikola Zirojević rekao je da je već podnio Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti prmjene Stratuta i uvođenje slava Opštine. On je zatražio da se pomenuta tačka ukloni sa današnje sjednice skupštine dok Ustavni sud ne da svoje mišljenje.

Kovačević: Uvođenjem Slave Opštine formalizujemo nešto što već postoji

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da smatra da će Ustavni sud po pitanju izmjena Statuta potvrditi odluku da Opština dobije dan koji će biti njena slava.

“Mi ovim formalizujemo nešto što već postoji i svi znamo da postoji. Imali ste priliku da kritikujete kada je odbornička većina na Žabljaku, koju je činila DPS, i izmijenila Statut te Opštine u koji je uvrstila slavu tog grada. Dan Svetog Vasilija Ostroškog je jedan veliki dan za našu opštinu i mislim da ooko ovih stvari ne bi trebalo da bude sporenja. Znači, formilizujemo nešto što zaista jeste identitet Nikšića, kao i sve drugo što mislimo da je identitet grada i što ćemo, ukoliko mislimo da postoji opasnost, zaštititi“, poručio je Kovačević.

Burić: Izmjene Statuta i odluku o načinu proslave trebalo zajedno usvajati

Odbornik „Evropskog tima za Nikšić“ Marko Burić istakao je da u liku i djelu Svetog Vasilija Ostroškog ne postoji ama baš ništa što može da nekoga vrijeđa ili da nas razdvaja, već može samo da nas spaja.

“Međutim, na koji način ćemo mi tumačiti i na koji ćemo način slaviti taj dan može da utiče na to da može da nas dovede da razdvajanja. Ova tema ne bi trebalo i ne bi smjelo da nas razdvaja, Sveti Vasilije jeste zaštitnik Nikšića bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje. Čini mi se da smo možda malo i požurili. Trebalo je da istovremeno da danas razmatramo i odluku o načinu proslave 12.maja, i to je na istoj sjedn ici trebalo predstaviti građanima Nikšića. Time bi poslali poruku ljubavi, zajedništva, mira i sloge“, istakao je Burić.

On je posjetio da je Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“ ranije dao sugestiju da se u članu 4.1. izmjena Statuta riječ „slava“ zamijeni sa „Dan zaštitnika“, što bi, kako smatra odagnalo nedoumice i eventualna sporenja.

Vuković: Izmjene Statuta ne narušavaju koncept građanske države

Inicijativu da 12. maj bude slava Opštine Nikšić podnio je Klub odbornika Demokrate-Demos-Ne damo Nikšić. Predsjednik Opštine Marko Kovačević onda je pokrenuo promjenu Statuta, a na sjednici SO u decembru prošle godine utvrđen je nacrt izmjena tog dokumenta. Predsjednik SO Nemanja Vuković u ime Kluba odbornika Demokrate-Demos-Ne damo Nikšić pojasnio je danas da je organizovana javna rasprava povodom izmjena Statuta na kojoj nije bilo zainteresovanih građana, a ni odbornika iz redova opozicije koji se sada protive usvajanjem predmetnih izmjena.

“Ovo je inicijativa koja objedinjuje. Mislim da smo i mi kao lokalna vlast pokazali u poslednje dvije godine djelima pokazali da smo za to. Ne narušava se koncept građanske države, naročiti ova inicijativa ne može to da uradi“, rekao je Vuković.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Gula_neregistrovani
27.04.2023. 21:37

Slava mu i milost. Komite na aparatima

2
5
N Neretva1943_neregistrovani
27.04.2023. 19:31

probudilo se četništvo ilinbolje rečeno povampirilo se četništvo.

8
1
K Komunjaro_neregistrovani
27.04.2023. 19:45

@Neretva1943_neregistrovani Kakve veze ima četništvo sa tradicijom i slavljenjem slave ?

4
8
B Budoš_neregistrovani
27.04.2023. 20:40

@Komunjaro_neregistrovani Kontekst čitave priče je u funkciji neo-četništva jer čitavu priču forsira (pred izbore) Kovačević koji se deklariše kao četnik.

7
1
O Odlicna_neregistrovani
27.04.2023. 18:05

je danas bila godpođa Markovic sjsjno je sa argumentima osporila slavu Dan zastitnika sv. Vasilija ...čestitsm. Poraženi su mnogi danas a Ustavni sud ce oboriti ovu odluku savim sigurno

8
1
B Budoš_neregistrovani
27.04.2023. 16:05

Opet se Sv. Vasilije koristi u predizbornoj kampanji.

19
2