Svijet

Reagovali i gradonačelnik i funkcionerka državne Vlade

Odluka škole u Italiji zapanjila desnicu: Muslimani nijesu obavezni da čitaju Dantea

Učenici srednje škole u Trevizu u Italiji koji se izjašnjavaju kao muslimani neće više morati da izučavaju Danteovu “Božanstvenu komediju”.

Odluka škole u Italiji zapanjila desnicu: Muslimani nijesu obavezni da čitaju Dantea Foto: ANSA
Portal AnalitikaIzvor

To je odluka profesora te škole, koji je istakao da muslimani kojima predaje neće biti obavezni da čitaju pomenuto djelo.

Sve se dogodilo nakon što su porodice dva dječaka školi uputile pismo sa molbom da njihova djeca ne čitaju jedno od remek djela italijanske književnosti. Profesor književnosti, kako je izvijestila ANSA, njihov je zahtjev razmotrio ozbiljno, te je na kraju zaključio kako “Božanstvena komedija” ima religijsku pozadinu koja je u suprotnosti sa vjerom dvojice dječaka iz njegovog odjeljenja.

Iz tog razloga, on je odlučio da im organizuje paralelni program iz književnosti, posvećen djelu Đovanija Bokaća. Sa profesorovom odlukom saglasio se i direktor škole.

No, nije se to dopalo baš svima, a naročito ne gradonačelniku Treviza Mariju Konteu koji dolazi iz desničarske Lige.

“Smatram da je teško razumjeti takvu odluku. Jer, kultura je i inkluzija i integracija, a “Božanstvena komedija” je blago italijanske književnosti. Uklanjanje Dantea je korak unazad, koji vodi ka podjelama i izopštavanju naše kulture, što je jako pogrešno. Mislim da bi djecu prije trebalo odbiti od TikToka i društvenih mreža nego od Dantea”, kaže Konte.

Nije zadovoljna ni podsekretarka u italijanskoj Vladi Paola Frazineti, koja pripada takođe desničarskoj vladajućoj stranci “Braća Italije”.

“Apsurdno je reći da “Božanstvena komedija” nije prikladna zbog religijske pozadine. Integracija znači upravo i upoznati kulturu države u kojoj živite ili učite”, zaključila je ona.

Portal Analitika