Društvo

Odbijena tužba

Odlučio Upravni sud: Katniću funkcija prestala u skladu sa zakonom

Upravni sud Crne Gore ocijenio je u presudi od 13. febuara da je prestanak funkcije bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću u skladu sa zakonom.

Odlučio Upravni sud: Katniću funkcija prestala u skladu sa zakonom Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da je Upravni sud odbio kao neosnovanu tužbu Katnića, podnijetu protiv odluke Tužilačkog savjeta od 17. februara 2022. kojom mu je utvrđen prestanak funkcije glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju, jer je navršio 64 godine i osam mjeseci života i 41 godinu i četiri mjeseca staža osiguranja.

"Odredbom člana 135 stav 5 Ustava Crne Gore je propisano da rukovodiocu državnog tužilaštva i državnom tužiocu prestaje funkcija i razrješava se vršenja funkcije u slučajevima i po postupku propisanom zakonom. Odredbom člana 103 stav 1 tačka 3 Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da državnom tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, dok je odredbom člana 104 stav 1 tačka 2 propisano da rukovodiocu državnog tužilaštva prestaje funkcija rukovodioca kad mu prestane tužilačka funkcija", navodi se u saopštenju. 

Katniću je, dodaju, odlukom Tužilačkog savjeta utvrđen prestanak funkcije glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca u skladu sa odredbom člana 17 stav 2 Zakona o PIO, kojom je propisano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

"Upravni sud Crne Gore je utvrdio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za primjenu odredbe člana 17 stav 2 Zakona o PIO, jer je tužilac u periodu od 1. januara 1993. do 11. marta 2005. godine vršio profesionalnu vojnu službu u Vojsci i u istom periodu ostvario staž osiguranja sa uvećanim trajanjem od 15 godina i sedam mjeseci, pa je sa nesporno ostvarenim stažom osiguranja, ostvario ukupno 41 godinu i četiri mjeseca staža osiguranja", pojašnjavaju u saopštenju. 

Naglašavaju i da je "odluka Tužilačkog savjeta zasnovana na aktima Fonda Pio koji imaju značaj javne isprave, jer se radi o ispravama izdatim na osnovu podataka iz službene evidencija ovog organa, kao jedinog ovlašćenog za vođenje matične evidencije o osiguranicima, obveznicima plaćanja doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, pa se pravna valjanost takvih isprava ne može osporavati u postupku konstatovanja prestanka funkcije specijalnog tužioca pred Tužilačkim savjetom".

"Zbog svega navedenog, Upravni sud ocjenjuje da nije postojala obaveza Tužilačkog savjeta da prekine postupak do okončanja upravnih postupaka koje tužilac vodi radi utvrđivanja činjenica o staža osiguranja i uplati doprinosa za period ostvarenog staža sa uvećanim trajanjem, jer isti nemaju značaj prethodnog pitanja za rješavanje ove upravne stvari",  zaključili su iz Upravnog suda.

Kompletnu presudu možete pročitati ovdje.

Portal Analitika