Crna hronika

Novi termin sjutra

Odloženo suđenje za pokušaj terorizma: Jedan od optuženih imao udes na putu prema sudu

Početak suđenja optuženima za pokušaj terorizma oktobra 2016. godine danas je u podgoričkom Višem sudu odložen zbog nedolaska optuženog Mihaila Čađenovića.

Odloženo suđenje za pokušaj terorizma: Jedan od optuženih imao udes na putu prema sudu Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Sudija Radović je odložio suđenje za sjutra nakon što je advokat Dražen Medojvić pojasnio da mu se Čađenović javio dva sata prije početka suđenja i saopštio da je imao saobraćajnu nezgodu između Nove Varoši i Prijepolja te da iz tog razloga nije mogao stići na vrijeme.

Na pitanje suda on je kazao da Čađenović nije povrijeđen i da će se pojaviti na već sjutra zakazanom ročištu.

Lideri nekadašnjeg političkog saveza Demokratski front Andrija Mandić i Milan Knežević se nisu pojavili na suđenju jer ih je sudija Radović na prethodnom ročištu udaljio iz sudnice do kraja dokaznog postupka.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković je ranije pojasnila da je sudija Radović donio ovu odluku jer su optuženi Mandić i Knežević i pored upozorenja prekršili procesnu disciplinu.

Oni, kako je pojašnjeno, nisu ispoštovali naloge predsjednika krivičnog vijeća za održavanje reda.

Mandiću i Kneževiću sa još jedanaest optuženih u ponovnom postupku pred podgoričkim Višim sudom sudi se da su kao pripadnici kriminalne organizacije koju su predvodili Eduard Šišmakov i Vladimir Popov učestvovali u planiranju terorističkog napada 2016. godine.

Nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu iz 2019. godine, nakon više odlaganja, postupak protiv ove grupe je počeo ispočetka.

Svi optuženi su ostali pri ranijem iskazu i negirali su krivicu i navode optužnice.

Mandić i Knežević zatražili su od SDT-a da im se odgovori zašto i nakon političkih promjena nastavljaju progon čelnika njihove koalicije.

Oni su iskazali nezadovoljstvo aktuelnim glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem optužujući ga da nastavlja sa praksom prethodnika Milivoja Katnića.

Ovi optuženi su iskazali sumnju da SDT djeluje za račun stranih ambasada i međunarodnih subjekata, iako je izvjesno da se bez DF-a ne može formirati stabilna vlada.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Ranije je sutkinja Suzana Mugoša prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori, grupu koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugrozili život i tijelo građana i ozbiljno ugrozili osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. U ovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić, državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u Ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

Nastavak suđenja zakazan je za sjutra.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Labud_neregistrovani
03.10.2023. 18:10

Od kad znam sebe mislio sam da mi Crnogorci kao i rođena braća možemo u svemu bit različiti i od svakakve rabote zarađivat za opstanak i bogaćenje-smo nikad,pa da od gladi krepajemo NE SMIJEMO SEBE DOZVOLIT ZARAĐIVAT NA IZDAJU SVOJEG NARODA I SVIJETLE MAJSKE ZORE NAŠE MAJKE CRNE GORE.Pa mi se čini da u Crnu Goru danas nema Crnogoraca.Po mene živjet u svoju državu i zvat sebe Crnogorcom a branit se pričama od vođa naroda otrcana srpstva Srbije-tu nema niko ni trunjku od crnogorstva.Pa da neko napada državu u koju sam odabrao živjet poginuo bih za nju-kao i svi Crnogorci kad su se našli u napadnutu državu.Pa evo po ličnom iskustvu mogu reć-među rođenom našom braćom toliko je različitosti prema našem narodu i državi-da svoju časnu rođenu crnogorsku majku činimo pokvarenom i zlom.Ko se ne brani niko mu neće pomoć.Pa ni brat rođena brata neće branit-ako je zdrav a neće da sebe brani.Evo dođosmo kao da nam drugi narodi prcaju i množe crnodorstvio-kao narodi Osmanske Imperije srpstvo Srbije

9
0
c cg12__neregistrovani
03.10.2023. 17:13

Ima li poštenog sudije da ove mrzitelje države i teroriste smjesti đe treba. Ganjaju dijete od 15 god što je zapalilo tuđu zastavu,a ovi bi nam državu zapalili

17
0
B Brat_neregistrovani
03.10.2023. 16:04

Hahahaha...koprcajte se koliko hocete, robija vam ne gine... Nego, i zatvor je za ljude i tu je tacka na takvu pricu nego ono sto je najvaznije...vjecno ste zakucali svojs imena na mracnoj strani, izdajnickoj strani Crne Gore. To Crna Gora, ipak ne oprasta...

15
0
Č ČEVOravno_neregistrovani
03.10.2023. 14:30

O servisi...? Što ne idete na Kosovo? Tamo de puca,a vi ste zadnja omiš.piii

26
0
D Durmitor_neregistrovani
03.10.2023. 14:24

Kakve veze imaju političke promjene sa krivičnim djelom za koje su optuženi? Važno je utvrditi činjenice da li su optuženi radili protiv svoje države za šta se terete.

26
0
N Nency_neregistrovani
03.10.2023. 13:46

Sigurno državnim autom,još na toj relaciji🤗

22
1