Turizam

Odlična posjeta Prijestonice: Najbrojniji turisti iz SAD, Francuske, Poljske..

Prijestonica bilježi odličnu posjetu od početka godine, kazao je za Radio Crne Gore pomoćnik direktora Turističke organizacije Cetinja Marko Vujanović.

Ilustracija Foto: arhiva
Ilustracija
RTCGIzvor

“Zaključno sa avgustom mjesecom naš grad je posjetilo nekih 83 400 izletnika, što je više u odnosu na isti period prošle godine za 25 200, kada je ta cifra iznosila 58.200, ili povećanje u procentima za 43,50 %, dok smo na 76 % od rekordne 2019.godine.Generalno smo zadovoljni turističkom sezonom, uprkos problemima sa kojima smo se susreli. Želimo da verujemo da je korona priča za nama,što,na žalost ne možemo reći, za rat u Ukrajini i globalnu krizu koju je prouzrokovao pa je i struktura gostiju bila drugačija. Struktura gostiju je malo drugačija nego ranijih godina, jer su izostali turisti sa ruskog govornog područija, koji su inače tradicinalno najbrojniji izletnici. Od početka godine najbrojniji su Amerikanci, Francuzi, Izraelci, Njemci, Poljaci, gosti regiona”, naveo je Vujanović.

On je podsjetio da je kalendar manifestacija bio bogat u prethodonom periodu, kako tokom zime, tako i u proljeće ,a najvažniji programi bili su Novogodišnja i Majska priča.

“Za septembar smo planirali organizaciju nekih tradicionalnih manifestacija ,ali i nekih novih.17.09. je planirana Rijećka noć,22.09 - Dan bez automobila (obilježavanje Evropske nedelje mobilnosti),23.09 - Njeguška trpeza,27.09 - Obilježavanje Svjetskog dana turizma i 30.09 - Čas u prirodi.Cilj nam je da valorizujemo sve lokalitete po kojima smo prepozanti i da posjetiocima ponudimo dobru zabavi ali i da predstavimo gastronomsku ponudu ovih lokaliteta.Nastavljamo i narednih mjeseci vrijedno da radimo i pripremamo brojna iznenađenja za naše posjetioce”, najavio je Vujanović i istakao da je otvaranje žičare od Kotora do Lovćena imalo veliki zanačaj za turizam,kako ove regije, tako i države.

“Žičara je otvorila nove perspektive za turizam.Vjerujem da ce biti interesovanja za organizovan prevoz putnika,posebno od stanice Kuk na Lovćenu kako bi turisti obišli sve turističke atrakcije na tom područiju. Prema našim informacijama postoji interesovanje za organizovanje tura od Kuka do Ivanovih korita, Mauzoleja, Njeguša i Cetinja. Na turističkim agencijama i autoprevoznicima je da osmisle ponudu i da privuku goste”, kazao je Vujanović.

Pomoćnik direktora TO Cetinja ukazao je i da su u cilju bolje informisanosti turista otvorili novi info punkt u centru grada ,ali i uradili novu internet prezentaciju.

“U toku je izrada novog promotivnog materija –vodiča/brošure Cetinja na dva jezika,kalatoga smještaja , kataloga ugostiteljskih objekata i nove mape grada.Želimo da otvorimo i punktove na Njegušima i Rijeci Crnojevića,kako bi bili bliži i turistima i na tim lokalitetima .Planiramo na ponudu Prijestonice predstavimo i na brojnim sajmovima turizma širom svijeta u saradnji sa drugim TO i Nacionalnom turističkom organizacijom", zaključio je Vujanović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n nick_neregistrovani
12.09.2023. 07:00

ada toliko smo hvalili Oskara, a tek sad vidimo kako se odgovorno i uspješno vodi Turistička

2
0