Zanimljivosti

Odlazak šmekera: Gotova proizvodnja legendarnog FIAT-a 500

Uz veliku diskreciju, čuveni "Ćinkvećento" je već napustio proizvodnu traku poljske fabrike Tihi.

Ilustracije Foto: Fiat
Ilustracije
Portal AnalitikaIzvor

Fiat 500 je godinama bio najprodavaniji model italijanske marke, pa će njegov odlazak iz Evrope biti jako bolan, a prelazni period do pojave nasljednika jako težak za FIAT.

Nakon skoro dvije decenije na tržištu, Evropu je napustio kultni Fiat 500 u svom modernom izdanju. Rokovi za primjenu novih bezbjednosnih propisa koji stupaju na snagu u julu su postali prekratki da bi ih ovaj model ispunio.

S obzirom na to da je FIAT početkom godine predstavio posebno izdanje "500 Collezione 1957", već tada se moglo naslutiti da je oproštaj bliži nego što se očekivalo, piše Klix.

U najboljem slučaju, proizvodnja je trebalo da bude razvučena do jula, ali Stellantisov plan da u pogone poljske fabrike ubaci montažne komplete kineskog modela Leapmotor T03, ubrzao je odlazak FIAT-ovog "vječnog šarmera".

Stellantis više nema vremena za čekanje, a ugovor sa kineskim partnerom potpisan je još krajem prošle godine, tako da je Leapmotor sad zvanično 15. brend u Stellantis grupaciji, a mali i jeftini model T03 će biti prvi model azijskog partnera proizveden na Starom kontinentu.

Nestanak modela 500 biće veliki problem za italijansku marku, jer će je uveliko smanjiti FIAT-ovu "žetvu" u ovom segmentu. Iako u ponudi ostaje 500 Electric, njegova prodaja u ovoj godini je toliko blijeda da ne opravdava poziciju nasljednika.

FIAT je oduvijek bio marka sa velikim iskustvom u razvoju malih automobila, pa trenutno jedinu nadu polaže u uspjeh nove Pande koja će biti predstavljena početkom jula, ali će u prodaju ići tek krajem godine.

Portal Analitika