Društvo

Za je glasalo 19 odbornika iz vladajuće strukture, Evropa sad napustila sjednicu uoči glasanja

Odbornici podržali promjenu Dana opštine Pljevlja, za Svetu Petku i Demokrate

Pljevaljski odbornici usvojili su izmjename i dopune Statuta Opštine Pljevlja kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku.

Odbornici podržali promjenu Dana opštine Pljevlja, za Svetu Petku i Demokrate Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Za je glasalo 19 odbornika Nove i Demokratske Crne Gore, protiv je bilo devet, a uzdržan jedan odbornik.

Odbornici Pokreta Evropa sad napustili su sjednicu uoči glasanja, poručujući da su protiv načina na koji se ova odluka donosi.

Tokom sjednice čuli su se oprečni stavovi vezano za ovu inicijativu Nove srpske demokratije. Klub odbornika DPS-a tražio je da se ova inicijativa povuče iz procedure jer se njom, kako tvrde, urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima, dok su iz Evrope sad zahtijevali da građani sami na referendumu odluče koji datum žele da obilježavaju kao Dan grada.

Međutim, većina nije uvažila ove zahtjeve i sada je na potezu Vlada koja treba da da saglasnost na izmjene i konačnu verziju ponovo stavi pred odbornike.

Podsjećamo, inicijativa za promjenu datuma obilježavanja Dana opštine Pljevlja potekla je od gradonačelnika Dara Vraneša i predsjednika Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milanom Lekićem.

U ovaj proces umiješala se i Srpska pravoslavna crkva. Episkop mileševski Atanasije juče je pozvao odbornike u pljevaljskom parlamentu da glasaju da se Sveta Petka i zvanično proglasi za dan opštine, navodeći da će time „podići ruke za oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasljeđa“.

“Glasajući za istinski i istorijski utemeljen Dan opštine, glasaćete za slobodu, jer su Pljevlja, nimalo slučajno, baš na dan kada se praznuje Sveta Petka, dva puta oslobađana od ropstva, i to 1912. od turskog i 1918. od austrijskog. Vaši slavni preci su u znak sjećanja na ovaj sveti dan, dan kada je Pljevlja obasjalo zlatno sunce slobode, sagradili spomen-hram posvećen upravo Svetoj Petki. I vama je danas data od Boga prilika da se svojim glasom ugradite u vječnost. Iskoristite tu priliku”, poručio je Atanasije u obraćanju odbornicima SO Pljevlja.

Promjena datuma obilježavanja Dana opštine pominjala se još u maju, tokom predizborne kampanje bivšeg Demokratskog fronta.

“Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se ako bog da slaviti dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva”, poručio je tada Milan Lekić na tribini koalicije „Za budućnost Crne Gore“ održanoj u Pljevljima.

Nije slučajno odabran 27. oktobar kao planirani novi dan opštine Pljevlja jer se želi poništiti 20. novembar 1944. godine – dan kada su partizani oslobodili Pljevlja. Ključni cilj NSD je istorijski revizionizam jer žele da predstave, kao i u slučaju Budve, da su Pljevlja oslobođena od srpske vojske koja je u periodu krajem Prvog svjetskog rata bila maltene okupaciona.

I iz Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore ocijenjeno je da je inicijativa za promjenu datuma obilježavanja Dana opštine i Dana oslobođenja Pljevalja ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore.

Obračun nove vlasti u Pljevljima sa tekovinama antifašizma traje još od uspostavljanja nove vlasti. Predsjednik Opštine Dario Vraneš prvi je predsjednik opštine koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Nova srpska demokratija godinama baštini ideologiju četnika Draže Mihailovića, dok su Pljevlja istorijski grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2.500 ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma.

Portal Analitika

Komentari (29)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Putuj_Evropo_neregistrovani
28.09.2023. 22:40

Dobro je da ljudi vide da između Demokrata i Fronta osim boje kravata ne postoje druge razlike. Od sad ih treba zvati Crveno-crna koalicija!

3
0
P Posmatrac_neregistrovani
28.09.2023. 19:38

Ova ljepojka sto je predsjednica skupstine, kada je izabrana na tu poziciju nije imala zavrsen fakultet. Kadar demokrata

6
1
b buto_neregistrovani
28.09.2023. 15:15

pljevlja su dva puta oslobabjali to je tačno i to prvu put peta proleterska sa diviziom garibaldi a drugi put CRNOGORSKI mup na čelo sa VELJOVIĆEM i to obadva put od domaćih četnika ,zaboravio sam aki ne griješim učeytvovala je i SANDZAČKA divizija...

12
5
B Bubamara_neregistrovani
28.09.2023. 14:07

Kažem ja, da su Demo(n)krate umiveni četnici. Na opasan put su krenuli. Crna Gora nikada nije bila klerikalna, pa ni onda kada su vladike vršile i duhovnu i svetovnu vlast. Crnogorci nijesu ortodoksni vjernici. Oće da nam srpski klerikalci "okreće" istoriju. Neće moći ove noći. Ova odluka će trajati koliko i "mački muž".

20
3
l ljuma_neregistrovani
28.09.2023. 13:53

ja vidim da se neće bez krvi ubuduće moć življet, ođe je ustav mrtvo slovo na papir sve će ovo u pm otić

21
3
K Karadag_neregistrovani
28.09.2023. 18:04

@ljuma_neregistrovani taman da takvi kao ti budu baceni u prve redove i da se potrose

5
2
b bravo_neregistrovani
28.09.2023. 13:10

Dolje više sa komunjarama i komunizmom. Svo zlo koje se desilo od devedesetih naovamo, korijene vuče iz doba Tita i tzv. komunizma, koji je najblaže kazano-neprirodna diktatura i despotiza, koji pandan može imati samo u srednjovjekovnim uredjenjima država.

7
27
n nmkneregistrovani_neregistrovani
28.09.2023. 15:33

@bravo_neregistrovani za sve je vama kriv Tito i komunizam, e Crnogorcima je po zlu krenulo nesto prije, od kako su braca Srbi umijesali prste u unutrasnja pitanja Crne Gore jos za vrijeme kralja Nikole. Zasto precutkujete 1918tu goginu kad je Crna Gora podijeljena na bjelase bliske Srbiji i zelenase koji su htjeli samostalnu drzavu CG ili da uđe u kraljevinu Jugoslaviju kao i sve druge. Podjele su dakle samo nastavljene tokom drugog sv. rata ,samo slijed događaja zapocet dakle 1918te.

9
4
P Pajo_neregistrovani
28.09.2023. 21:21

@bravo_neregistrovani 500 godina je ostavilo trajne posledice na mozgovima ovih divljaka koji isad sanjaju Turke.Da nisu otišli sa I 1912 ovi junaci bi šetali podvijenih repova.

2
0
a amorosa_neregistrovani
28.09.2023. 12:59

Dabogda vam Kačavenda bio gradonačelnik pa svaki dan išli mu u posjetu na peglanje. Jeli ovo realno što sekta zvana SPC radi po CG. I demokrate pokazaše svoje lice pravo,četničko,pa sada Crnogorci opet glasajte Bečića. Bolji je front nego oni. Nikada vise moj glas Bečiću. Sada trebaju svi gradovi gdje su vecinski Muslimani,Albanci,Crnogorci da daju imena nekih svojih i tako napravimo nesto sto svinet napredni ne poznaje. Ništa mi ne zaslužujemo bez jednu lijepu,slatku,nježnu atomsku bombu. Ipak smo mi bagra ljudska.🤭🤭🤭🤭🤭

29
5
B Brat_neregistrovani
28.09.2023. 12:49

Klerofasizam je usao na velika vrata. No, neka orgijaju jos malo, vraticemo se na fabricka podesavanja cim ove fekalije padnu na dno, i osuse se....

25
4
E Emina_J
28.09.2023. 12:44

I jos ... EU Demokrate ...!!! 😅😅😅 ... Vjerska Crna Gora ... pa su se pored ovih , Seselja , Nasih razglednica iz Kabula u USA ... ugledali na Avganistan kao vodilju ...!!! Sprdnja ...kako se kroji po mjeri potrebe ...!!!...zato se uprlo u Popis i zato zivi tehnicka vlada malog piromana , zlobnih namjera ... prepoznatljiv kao " brat "... cija snaga " pjesaka " je sve jaca iz dana u dan ...!!! " Odbornici podržali promjenu Dana opštine Pljevlja, za Svetu Petku i Demokrate "

23
2
D Durmitor_neregistrovani
28.09.2023. 12:43

_ nastavak_ Naravno da se objave i imena odbornika koji su bili protiv, onih što su napustili glasanje ili bili uzdržani.

20
2
D Durmitor_neregistrovani
28.09.2023. 12:41

Pošto su odbornici javne ličnosti možda ne bi bilo loše da navedete imena i prezimena odbornika koji su za ovu odluku glasali. Vjerujem da će i njima biti drago da javnost, posebno njihovi zemljaci, komšije, rođaci i prijatelji saznaju kako su bili pametni i hrabri.

23
2
J Japartizan_neregistrovani
28.09.2023. 11:59

Neka Plevlaci dovedu Kačavendu za Glavnog administratora u Lokalnoj upravi i prvi nek mu se napenali Preśednik 🤣🤣

36
3
b branko_neregistrovani
28.09.2023. 11:54

Da li ce Adrijan Vuksanovic i poslije ovoga nastavit da ceka Spajicev poziv da mu bude ministar u vladu?

29
3
S Skuribanda_neregistrovani
28.09.2023. 16:23

@branko_neregistrovani pusti ti Hrvate nismo vam mi bebisiteri. Ne mozemo vise da gledamo interese drugih naroda a da svoj zapostavljamo, interes Hrvata je da budu u vladu a Crnogorci neka se izbore za svoje mi im ne branimo to

0
6
K Kleronacionalizam_u_Pljevljima_neregistrovani
28.09.2023. 11:42

Zahajkala cetnicka fukara.

40
5
c cheche_neregistrovani
28.09.2023. 11:42

Uskoro ce u ovom gradu osvanuti imena ulica Draze Mihailovica, Pavla Djurisica, Milana Nedica, Dimitrija Ljotica, popa Mace Vukojicica Ovo je tek pocetak

37
2