Crna hronika

Viši sud utvrdio da nema dokaza za zloupotrebu službenog položaja

Odbačena optužnica protiv Kenana Hrapovića

Viši sud obustavio je krivični postupak protiv bivšeg ministra zdravlja u Vladi Crne Gore Kenana Hrapovića, Nikole Antovića, nekadašnjeg sekretara u ministarstvu zdravlja i predsjednika komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2018. i 2019. godinu, i doktora Mira Kneževića, direktora Direktorata za javno zdravlje usljed nedostatka dokaza da su zloupotrebili službeni položaj i prekoračili službena ovlašćenja.

Odbačena optužnica protiv Kenana Hrapovića Foto: Foto: PR Centar
PobjedaIzvor

Prema navodima privatne optužnice koju je podigla NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS se navodi da su Hrapović, Antović i dr Knežević, tokom 2018. i 2019. godine, zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica službenog ovlašćenja, uz nesavjestan rad u službi.

Iz ove NVO su tvrdili da je Hrapović protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO-a u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije hiv/aids.

Hrapović je prema navodima odbačene optužnice izabrao doktoricu Aleksandru Marjanović da predstavlja NVO u komisiji za oblast hiv/aids iako je ona ovlašćena da zastupa NVO Crnogorska fondacija za hiv Podgorica.

U optužnici GRUS -a se navodi da je doktorica Marjanović redovni učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast, od kako je postala član komisije, što predstavlja klasičan sukob interesa.

"U raspodjeli po konkursu od 11. juna 2018. godine, NVO Juventas je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6 odsto ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa. NVO „Cazas“ je za dva projekta dobio iznos od 45.000 eura, što predstavlja 36 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa", tvrdili su iz NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zvicer_neregistrovani
06.10.2022. 10:57

Ocigledno je da svaka shusha moze podnijet krivicnu. Ajde sad kontra tuzbu pa da vidimo ko su ovi iz NVO .

24
0