Svijet

Odbačen ruski zahtjev: NATO neće povući obećanje prema Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je u petak ruske zahtjeve da povuče obavezu prema Ukrajini iz 2008.godine da će ta zemlja jednog dana postati članica zapadne vojne alijanse. On je rekao da je pozicija NATO-a kada je u pitanju odnos sa Ukrajinom ostala nepromijenjena.

Odbačen ruski zahtjev: NATO neće povući obećanje prema Ukrajini Foto: Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
RSEIzvor

"Osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put, uključujući i kojih bezbjednosnih aranžmana želi da bude dio“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Kako je kazao, odnos NATO-a prema Ukrajini će odlučivati 30 NATO saveznika i Ukrajina, niko drugi.

"Ne možemo prihvatiti da Rusija pokušava da ponovo uspostavi sistem u kojem velike sile poput nje imaju sfere uticaja, gdje mogu da kontrolišu i odlučuju šta druge zemlje rade," kazao je Stoltenberg.

Rusija je u petak zatražila od NATO-a da povuče obećanje iz 2008. godine da bi Ukrajina i Guzija mogle jednoga dana postati članice ovog saveza, te da bi trebalo da obeća da neće razmejštati naoružanje u zemljama koje graniče s Rusijom i koje bi moglo zaprijetiti njenoj sigurnosti.

Ove zahtjeve saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u dosada najpotpunijem dokumentu o sigurnosnim garancijama za koje predsjednik Vladimir Putin tvrdi da ih želi dobiti od SAD i njihovih saveznika.


Portal Analitika