Humanitarna raspodjela ugroženim građanima

Od sjutra koordinisana akcija pomoći u Herceg Novom

Zbog pooštravanja epidemioloških mjera u Herceg Novom, sve većeg broja oboljelih od kovida, te povećanja broja građana pod mjerama samoizolacije, održan sastanak nadležnih opštinskih sekretarijata, volontera i humanitarnih organizacija, kako bi svi zajedno spremno odgovorili na izazove koji nam predstoje, a to su dostava pomoći, prehrambenih paketa i ljekova za sve one koji budu u stanju socijalne potrebe, saopšteno je iz Opštine Herceg Novog.

Od sjutra koordinisana akcija pomoći u Herceg Novom Foto: Opština herceg Novi
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je održan uz prisustvo predstavnika Crvenog krsta Herceg Novi, organizacija “Kolo srpskih sestara” i “Miholjski zbor”, humanitarke Zorice Drakulić Vidaković i njenih saradnika, Turističke organizacije Herceg Novi, te poslanice u državnom parlamentu i odbornice u lokalnoj skupštini dr Tamare Vujović.

Kako je istakla dr Vujović, epidemija je, pored mnoštva negativnih posljedica, iznjedrila osjećaj međuljudske solidarnosti i želje da se pomogne onima koji su u nevolji. U Herceg Novom ima puno ljudi koji se bave humanitarnim radom i koji su osnovali organizacije i udruženja koja pružaju pomoć u hrani i ljekovima, ali i na druge načine, zavisno od mogućnosti.

Lokalna samouprava je organizovala ovaj sastanak kako bi svi ujedinili snage, ažurirali spiskove i obezbijedili potrebnu logistiku. Ono što se ne smije desiti je da je nekom građaninu potrebna pomoć, a da mi do njega nismo došli. Upravo zbog toga, pozvali smo i Crveni krst Herceg Novi, kao krovnu humanitarnu organizaciju, humanitarce iz našeg grada poput Zorice Drakulić Vidaković i njenih saradnika, organizacije „Kolo srpskih sestara“ i „Miholjski zbor“, predstavnike volontera koji su pomogli tokom prvog talasa pandemije... Dakle, sve one koji bi mogli da daju korisne informacije i način kako da se najbolje organizujemo u situaciji novih epidemioloških mjera, kazala je dr Vujović, uz konstataciju da je sasvim izvjesno da će dostava pomoći u narednim danima, u vidu prehrambenih paketa i ljekova, biti potrebna svim građanima i njihovim ukućanima koji su pod mjerama samoizolacije.

Kako je dr Vujović informisala, biće aktiviran Call centar Crvenog krsta Herceg Novi, na broj 327-320 i 067/419-735, a svi pozivi drugim udruženjima i NVO biće usmjereni ka toj organizaciji. Opština Herceg Novi će pomoći sa volonterima, logistikom i mandatnom pomoći kako bi ova humanitarna akcija mogla otpočeti već sjutra.

Prema riječima sekretara za društvene djelatnosti i sport Darka Klasića, volonteri Opštine Herceg Novi i humanitarne organizacije će ovog puta brojati veći broj učesnika nego prvobitno na početku pandemije. Već danas će biti upućena mandatna pomoć Crvenom krstu Herceg Novi, u visini od 3000 eura, kako bi napravili osnovne baze prehrambenih paketa, a sve sa ciljem da građani koji budu u stanju socijalne potrebe što prije dobiju pomoć.

Klasić je naglasio da ne sumnja da će Novljani i Novljanke i ovog puta pokazati veliko srce i volonterski duh, kako bi svi zajedno pokazali da smo odgovorni i da brinemo jedni o drugima.

Portal Analitika