Podgorica

Od ponedjeljka redovna mamografija i rendgen pluća u DZP

Izvor

Kako se ističe u sopštenju dostavljenom Portalu Analitka, podgorički Dom zdravlja je iz svojih sredstava obezbijedio dovoljan broj filmova za ova snimanja za narednih mjesec dana u Centru za ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku.

- Svi pacijenti koji imaju uput za mamografiju ili rendgensko snimanje pluća, od ponedjeljka mogu da se jave u Centar za ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku, gdje će dobiti precizne informacije i zakazati snimanje – dodaje se iz DZP.

Takođe se ističe da su već izvjesno vrijeme suočeni sa nedostatkom filomova, ali da za to nisu odgovorni, već je problem „duga tenderska procedura i činjenica da dobavljači nijesu dostavili tražene količine materijala u dogovorenom roku“. Da je isporučena kompletna narudžbina, dodaju, mogli bi u kontinuitetu da obavljaju mamografska i rendgenska snimanja i izađu u susret svim pacijentima.

Od nadležnih institucija DZP je obaviješten da je u toku tenderska procedura za nabavku novih količina filmova, ali podsjećaju da će i tada opet od dobavljača zavisiti kada i koliko filmova će biti isporučeno.

- Svjesni da pacijentni ne smiju da trpe zbog nedostataka u nabavci, Dom zdravlja Podgorica je do sada u više navrata, iz svojih sredstava, nabavaljao filmove, što smo učinili i sada, kako bi našim sugrađanima omogućili da obave ovu dijagnostičku procedure. Tako se u Centru za ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku godišnje prosječno uradi oko 30.000 raznih ultrazvučnih snimanja, 25.000 rendgenskih i oko 3.000 mamografskih snimanja – zaključuje se u saopštenju iz DZP.

Portal Analitika