Društvo

Podatke za period od dekriminalizacije klevete objavio Sindikat medija Crne Gore

Od novinara za deceniju u tužbama traženo preko tri miliona eura

Najveći broj tužbi zbog povrede časti i ugleda pokreću građani, a od novinara i medija je, tokom deset godina od dekriminalizacije klevete, traženo više od tri miliona eura, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

Od novinara za deceniju u tužbama traženo preko tri miliona eura Foto: Portal Analitika
PobjedaIzvor

Ta sindikalna organizacija predstavila je danasfinalni izvještaj povodom deset godina dekriminalizacije klevete u Crnoj Gori, koji je nastao u okviru projekta „Činjenicama protiv tužbi“, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a koji se realizuje u saradnji sa Novinskom agencijom Mina.

Predsjednica Sindikat medija Crne Gore, Marijana Camović Veličković pojasnila je da su analizirani predmeti u periodu od dekriminalizacije klevete 2011. godine zaključno sa 2020. godinom.

- Ispostavilo se da je podnijeto više od 200 tužbi, da su 142 pravosnažno okončane, a da je 68 aktivnih predmeta. Monitoring tim Sindikata medija je pratio više od 200 ročišta u preostalih 68 predmeta koji su aktivni i koji nisu još došli do presude. Do okončanja postupaka ćemo pratiti te predmete - navela je Camović Veličković.


Portal Analitika