Društvo

Težak položaj zdravstvenih radnika u kovid odjeljenjima

Od korone bolovao svaki treći medicinar, najmlađi preminuli zdravstveni radnik imao 35 godina

Položaj zdravstvenih radnika se u toku epidemije korona virusa promijenio tako da je jedan broj njih preopterećen, budući da je veliki broj zaposlenih bio zaražen ili u izolaciji, kazao je za Dan predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević.

Od korone bolovao svaki treći medicinar, najmlađi preminuli zdravstveni radnik imao 35 godina Foto: Foto: gov.me/B.Ćupić
DanIzvor

Navodeći da ne raspolaže preciznim informacijama, Pavićević je rekao da je, prema njihovim podacima, oko 30 odsto zdravstvenih radnika u kovid odjeljenjima bilo zaraženo koronom (gotovo svaki treći).

“Takođe, precizan podatak o broju umrlih zdravstvenih radnika od posledica korone nemamo, međutim, znamo da je najmlađi zdravstveni radnik koji je preminuo od ovog virusa imao 35 godina. Zbog velikog broja zaraženih radnika otežan je proces rada. Međutim, smatram da je zdravstveni sistem uspješno odgovorio na ove izazove”, ocijenio je on.

Kada je riječ o materijalnom položaju, Pavićević ističe da nije dobar, a da povećanje zarada od 12 odsto prošle i tri odsto od ove godine svakako nije dovoljno za zdravstvene radnike.

“Očekujemo da svi shvate koliko je zdravstveni sistem važan i daće to rezultirati adekvatnim nagrađivanjem u periodu kada se pandemija smiri”, nada se Pavićević.

Govoreći o odnosu vlasti prema medicinarima, predsjednik Sindikata zdravstva ističe da je situacija komplikovana i ne bi bilo pošteno u ovom trenutku vršiti pritisak.

“Očekujemo od nove vlasti da će kontrolisati raspodjelu sredstava koja su budžetski opredijeljena za sistem zdravstva. Mora se reći da je prethodna Vlada budžet zdravstva uvećala za 100 miliona, odnosno on je 2016. iznosio 185 miliona, a 2020.285 miliona. Insistiramo na kontroli potrošnje budžetskih sredstava jer kada se uvede dobra kontrola onda će biti prostora i za dovoljno povećanje zarada. Imamo nezvanična saznanja da pojedini ljekari imaju zarade od preko dvije ili tri hiljade eura, da postoje medicinske sestre i tehničari koji imaju zarade od preko hiljadu eura ili više, i želimo da se utvrdi po kojim osnovama imaju tako visoke zarade, dok najveći broj nema zadovoljavajuće plate. Postoji nejednak tretman, a smatramo da ne postoji nikakav osnov za to, i apelujemo da se sredstva ravnopravno dijele”, izjavio je Pavićević.

Govoreći o epidemiji, Pavićević se nada da će do kraja aprila značajan broj građana biti vakcinisan.

“Već tada očekujem da će broj novozaraženih biti mnogo manji nego sada. Iz razloga što je jedan broj već bio zaražen, a očekuje se da će do tog perioda biti vakcinisano oko 100.000 građana, tako da očekujem da u maju situacija bude značajno bolja”, kazao je on.

Kada je riječ o vakcinaciji, pandemija je pokazala šta vakcina znači za čovječanstvo, i to je vjerovatno medicinsko sredstvo koje je spasilo najviše ljudskih života.

“Ono što treba reći da iskustva iz regiona pokazuju da nema nikakvih vijesti o nekim dramatičnim nuspojavama, tako da ne treba praviti razliku da li je bolja ruska, kineska, „fajzerova“ ili neka druga vakcina. Mislim da su sve one dobre i da naročito ljudi koji se na laze u prioritetnim grupama morali bi da se vakcinišu. U Srbiji je vakcinisano gotovo milion građana i ne dostavljaju se informacije o nekim težim nuspojavama”, istakao je Pavićević, dodajući da situaciju komplikuje pojava novih sojeva virusa.

Portal Analitika