Politika

Stav

Od Glave Zete do grada Spuža

Od očekivane Ode radosti i one Lenonove o davanju šanse miru dobili smo noževe, žice, Danice i Srebrenice

Od Glave Zete do grada Spuža Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Iz današnje perspektive čak i onima koji su podlegli ideji, teško je shvatiti da je normalna osoba mogla misliti da su takozvane litije ''emancipatorski'' pokret. Dostini nas to ni tada nije bilo normalno, ali nažalost mnogima jeste. 

Mislili su da se sa baštiniocima genocidne ideologije može graditi demokratija i prosperitetno društvo. Nenormalna mi je ta logika, ali birali ste - gledajte. URA je ipak dala svim rušiteljima Crne Gore da slobodno žare i pale, a sve u cilju ostvarenja velikosrpskog projekta preimenovanog u srpski svet. 

Između ostalog, cijeli taj retrogradni pokret podržao je i jedan broj pripadnika islamske vjeroispovijesti. Što onih koji su to radili sa partijskih funkcija, što onih koji su se isticali kao građanski aktivisti, borci protiv režima i tome slično. Oni su tada željeli da vide ono što ja očigledno nisam. Demokratski kapacitet u Andriji Mandiću ili Marku Milačiću. 

Kad na vlast dođu gudači i narikače, dobije se haos i razaranje kompletne kulturne matrice

Očigledno su moji demokratski kapaciteti toliko mali da uprkos tome što se jako trudim da svarim neke stvari, u ovoj dvojici mogu viđeti samo četnike. Mnogi od njih danas uviđaju svoje zablude, a šteta je napravljena jer su bili saveznici u razgradnji državnih institucija Crne Gore. I u brojnoj plejadi drugih političara, koji su onomad viđeni kao saveznici u borbi protiv depeesa prepoznajem sljedbenike četničke ideologije. I u Abazoviću, jer je i on četnik, iako je Albanac. To ga ne sprječava, bilo je Albanaca četnika i prije njega. I to ne mali broj.

Nažalost, od očekivane Ode radosti i one Lenonove o davanju šanse miru dobili smo noževe, žice, Danice i Srebrenice. Kako se moglo tako omanuti? Naravno, pitanje je to za one koji su stvarno vjerovali da momčić koji cijelog života sanja o tome da bude vojvoda Andrija može imati ukusa za bilo koji drugi žanr u kojem se barem jednom ne pomene Srbija. Mada, to što mu je vojvoda idol govori dovoljno i mimo toga ne treba dalje polemisati.

Nije to samo pitanje za ljude islamske vjere koji su podržali ovo zlo. Još je više onih koji su to uradili iz proste želje da nešto mijenjaju. Odavno ođe vlada narativ da je svaka promjena ljekovita. Nažalost, na teži se način saznalo da to nije istina. 

Promjena može biti i te kako loša, bolna, poražavajuća i katastrofalna. To je ono što se desi kad na vlast dođu gudači i narikače. Dobije se haos i razaranje kompletne kulturne matrice. Jer kulture više i nema. Žalosna je ona država u kojoj neuporedivo više slušatelja može da okupi naci-popadija nego da se sad digne Pavaroti.

Birali ste - gledajte

Evo dobre i vjerovatno neistražene teme za neku buduću doktorsku disertaciju iz psihopatologije. Kako velikosrpski nacionalistički melos muti umove omladine i od đece stvara potencijalne krvnike svojih sunarodnika, komšija, rođaka i prijatelja.

Postalo je neukusno kriviti više bivšu vlast za sve živo, ali najveća pošast je tolerisanje destruktivnog ponašanja. Naravno, počevši od Crkve Srbije kao predvodnika te destrukcije i ideološkog tvorca svega ovog devijantnog o čemu pričamo. Poslije dugogodišnjeg tolerisanja, sprdanje sa državom postalo je opšteprihvaćeno. U posljednje dvije godine ono biva i poželjno, jer se tako dobijaju poeni, kako kod Crkve Srbije, tako i kod političkih partija na vlasti, pa ih je moguće unovčiti.

To tolerisanje je dovelo do toga da je nekažnjivo, između ostalog, praviti alternative državnoj himni. Nedorečenost zakona omogućava to da svakakve političke pojave na raportu Milici Avetnici sa pjenom na ustima saopštavaju da su ''oslobodili'' opštinske kancelarije unoseći u njih trobojku sa državnim grbom. O zabrani fašističkih organizacija i orgijanja da i ne govorim.

Naravno, krivica je ođe najveća onih koji su sve to i omogućili. Nažalost, ne vidim da je znatan broj uvidio sopstvenu grešku. Većina će opet pasti na priče k(a)ncerna da se radi o dva lica iste medalje i sličnim nebulozama. Pa ćemo sve ''Jovo nanovo'' i umjesto Šubare zapjevaće neki drugi sličan momčić „pun demokratičnosti“.

Naravno, doći će dan kad će zaista biti poželjno ispjevati prvi dio te pjesme. Onda kada od prijavnice KP Doma do Glave Zete bude bio dugačak red onih osuđenih za veleizdaju.

Portal Analitika

Komentari (25)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Brato_neregistrovani
17.01.2023. 18:23

Barovicu vrijeme je da mladi ljudi kao ti naprave pravu crnogorsku partiju koja bi okupila sve nas razocarane glasace. Napravi li bi rezultat dobar i to bi donijelo jacu borbu za interese crnogorske nacije.

19
5
C CrnogorskaP__neregistrovani
17.01.2023. 18:38

@Brato_neregistrovani Odličan predlog Crnogorska Partija i da se svi okupimo oko nje! Sto prije to bolje! pokažimo SVIMA DA NAS IMA! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

16
4
m marko_neregistrovani
17.01.2023. 13:41

Tužno je da je prihvaćeno kao normalno da je polovina "većine" povezana sa narko klanom, dokazi postoje ali niko to ne potencira. Ovaj naaaroooddd zaslužuje sve što mu se dešava i za sve što će se desiti njihovoj đeci.

27
6
S Smrt_fašizmu_neregistrovani
18.01.2023. 20:51

@marko_neregistrovani Slavko Perović je odavno to rek'o...i više puta ponovio, pa su ga većina toga istoga, primitivnoga naroda, proglašavali ludim... A čovjek je još tada samo saopštavao SUROVU ISTINU !

5
1
B Bjesnilo_neregistrovani
17.01.2023. 13:04

a sto cine sandzaklije i hrvatski botovi sto je ovo

18
26
B Bula_neregistrovani
21.01.2023. 09:39

@Bjesnilo_neregistrovani prodali se litijasima jer bolje placaju

1
1
J Janko_2_neregistrovani
17.01.2023. 10:10

Ćelavi Hitler iz Kremlja, lud od bijesa što mu prvobitni plan da satre UKR za 3 dana nije uspio, sada u ludilu KRVOLOČNO, MONSTRUOZNO ubija djecu, žene, starce, mlade, trudnice, penzionere, studente, LJUDE gadjajući ih RAKETAMA i BOMBAMA, jer ruske pizde ne smiju ni da privire i da se bore prsa u prsa! Juče su javile agencije da je komandant krvoločne Vagner-grupe prebjegao u Švedsku i da hoće da svjedoči o zločinima! TO je NAJVAŽNIJE za nas u CG jer je pizdousti balavi ludak namjeravao da porobi i posrbi CG da je UKR. bila pregažena za 3 dana, u tom ŠOKU bi Vučić i Putin „pretrli“ CG i KOS i rep. Šumsku konačno priključili matici Serbiji! Od toga nema ništa, sav se svijet okrenuo protiv RUS i SER, PUTINOVSKI ga je POPUŠINSKI, čak se i Kazahstan, dojučerašnji ruski saveznik okrenuo proviv RUS i stao na UKR stranu, Britanci, Njemci, Poljaci šalju tenkove…GOTOVI STE SRBADIJO, BOLESNA NACIJO EVROPE, vratićete se u 1389 god. kada IZGUBISTE vaš Kosovski boj da ponovo jedete korjenje i govna

30
18
P Pero_neregistrovani
17.01.2023. 09:27

“Ovaj narod u svojoj istoriji, nije nijedan posao mogao da završi zbog prodanih duša. Nijesno ni jednom pobijedili a da prije toga nijesmo debelo izdali. Sami sebe, naravno. Na svaku pobjedu imamo dva poraza. Na svakog junaka imamo buljuk izdajnika, a posle nam je neko kriv. A za malo vlasti i malo ćara, spremni smo da izdamo sve: oca, majku, brata, sestru, narod, zemlju, sve. Tako juče tako i danas.”

38
10
j janko_neregistrovani
17.01.2023. 08:07

Koliko se god opirali, vrijeme DPS-a i njihovog ekstremizma definitivno odlazi na ružne stranice crnogorske istorije.

22
61
a adio_DRPS_neregistrovani
17.01.2023. 08:51

@janko_neregistrovani Neka idu stva im se ne znjalo lupezima i bagri najvecoj u istoriji CG !

12
43
K Karadag
17.01.2023. 09:54

@janko_neregistrovani neka idu izdajnici Crne Gore svih narodnosti i vjera pa iz koje god stranke da dolaze.Dok je bio DPS bio je mir a danas zveckamo oruzjem pa kako se kome svidja.

46
8
L Lara_neregistrovani
17.01.2023. 10:05

@janko_neregistrovani Na tuznu stranu istorije CG ostace zapusano ovo sto sad rade vasi sledbenci, samo se nadam da ce im brzo doci kraj.

37
7
M MikaNikolina_neregistrovani
17.01.2023. 00:09

Nece URA dat. Pa oni su “gradjanska” partija 🤣🤣🤣 Evo URA je ovakve podrzala i postavila na vlast. Na stranu skaljarski brat, fala Bogu kako ce Bozena ovo “inteluktualno i demokratski” objasniti... Svi Crnogorci koji ste glasali ovakve treba dobro sebe da pogledate u ogledalo.

69
10
K Kortomalteze_neregistrovani
16.01.2023. 23:56

Zivim za dan da se spuz prosiri i napuni izdajnickom olosi, ostro autorovo pero, pogadja u centar..

78
7
O OdGlaveZeteDoGradaSpuža_neregistrovani
16.01.2023. 23:37

Pritisli Srbi DPS 🌿☘️🍀 livade Milogorcima zadaju jade!

19
71
A Anthropos_neregistrovani
17.01.2023. 06:52

@OdGlaveZeteDoGradaSpuža_neregistrovani - A Bog tebi plitku "svetosavsku" pamet dade? Jeftino domovinu svoju prodade?

64
9
K Karadag
17.01.2023. 07:02

@OdGlaveZeteDoGradaSpuža_neregistrovani jao tebi jadnome.

51
9
K Karadag
17.01.2023. 08:25

@OdGlaveZeteDoGradaSpuža_neregistrovani dzaba udaras minus.Jao tebi jadnome.

38
8
P Proslost_neregistrovani
16.01.2023. 23:27

Dok god ima ovakvih koji jos vode NOB ne moze se u Evropu. Njima je ovo 1943 a nama 2023 . Osamdeset godina kaskaju. 0samdeset godina tamane cetnike onako partizanski nemilosrdno a cetnika sve vise. Ima ona prica kad je onaj doso doktoru da se zali da ima vrapca u glavi. Ima, pa ima. Doktor kaze : zazmuri ! Malo ga secne poglavi i kaze - ode vrabac. Pacijent je zadovoljan zahvalio doktoru. Neki mjesto vrapca imaju cetnika: Kalabica, Djurisica, Racica ili nekog nepoznatog, samo njima znanog ...

41
18
D Dst_neregistrovani
17.01.2023. 08:40

@Proslost_neregistrovani veliš "došo"

3
18
d doshAAA_se_rece_neregistrovani
17.01.2023. 09:46

@Dst_neregistrovani POsshaaaaa, Doshaaaa , otishaaaaa

3
16
P Proslost_neregistrovani
17.01.2023. 14:34

@doshAAA_se_rece_neregistrovani To je znaci jedina zamjerka za tekst. Bravo ! Kod nas u Staroj Hercegovini se kaze: dosao ! A ja sam slucajno zaboravio jedno slovo.

8
3
G Gradjanka_neregistrovani
16.01.2023. 23:24

Doci ce i taj dan. Bicemo svjedoci da se nece grabati za mjesto u tom redu, ali je na nama da ih natjeramo.

61
5