Svijet

Objavljena lista najskupljih gradova za život – Njujork na prvom mjestu

Njujork je najskuplja svjetska metropola u 2022. godini, čime je podijelio neslavnu titulu sa Singapurom, jer su rastuće cijene energije udvostručile stopu inflacije u glavnim svjetskim gradovima, prema godišnjem istraživanju Ekonomist intelidžens junita (EIU).

Objavljena lista najskupljih gradova za život – Njujork na prvom mjestu Foto: EPA-EFE
N1Izvor

Prošlogodišnji lider Tel Aviv pao je na treće mjesto, dok se Sidnej ušunjao u prvih 10, a Moskva i Sankt Petersberg u Rusiji su se popeli za čak 88 mjesta, jer su sankcije i rast cijena nafte pogurale cijene naviše, navodi se u izvještaju EIU o troškovima života u svijetu, navodi Gardijan.

Glavni grad Venecuele, Karakas, sa povećanjem cijena od 132 odsto u 2022, imao je znatno nižu stopu od one tokom hiperinflacije koja je 2019. iznosila preko 25.000 odsto, ali nije bio uključen u istraživanje.

Jačanje valuta bio je jedan od faktora koji je podigao gradove na rang listi. Šest od osam bili su američki gradovi, predvođeni Atlantom koja je sa 42. pala na 46. mjesto na rang listi od 172 grada.

Američka valuta je naglo ojačala u odnosu na skoro sve druge, pošto su Federalne rezerve SAD povećale kamatne stope i nagovijestile da će doći do daljeg rasta.

Gradovi u zemljama u kojima je nacionalna valuta oslabila pali su na listi najskupljih gradova. Tokio i Osaka završili su na 37. odnosno 43. mjestu, u odnosu na 13. i 10. gdje su bili u 2021. godini.

Najviše su pali Stokholm i Luksemburg za po 38 mjesta – na 99. i 104. mjesto.

Damask u Siriji i Tripoli u Libiji zadržali su „titule“ najjeftinijih gradovi u anketi.

Postavljanje Singapura na vrh indeksa nije bilo iznenađenje, navodi Gardijan. To je drugi najskuplji grad u 2021. i bio je broj jedan u osam od proteklih 10 godina. Ove godine je prvi put da je Njujork rangiran kao najskuplji grad za život.

Tri grada u Velikoj Britaniji su pala na rang listi. London je sada na 28. mjestu, a bio je na 17. u 2021. Edinburg je pao sa 27. na 46. mjesto, dok je Mančester 73. najskuplji grad, dok je prošle godine bio na 41. mjestu.

Australijski gradovi su napredovali na rang listi. Melburn je sada na 15. mjestu, a bio je na 16. prošle godine, dok se Brizbejn pomjerio za četiri mjesta i sad je na 32. Pert je pao za dva mjesta – na 73.

Globalni porast inflacije se ubrzavao prije rata u Ukrajini koji je izazvao poremećaje u snabdijevanju ključnim robama, posebno hranom. Naknadne sankcije Rusiji izazvale su dalji rast cijena nafte, gasa i drugih energenata.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.