Društvo

Međunarodni praznik rada

Obilježavamo 1. maj: Simbol borbe za prava radnika

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježava se danas u Crnoj Gori i u svijetu, u znak sjećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine.

Obilježavamo 1. maj: Simbol borbe za prava radnika Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) tada je organizovano oko 5.000 štrajkova nezadovoljnih radnika koji su zahtijevali obezbjeđivanje dnevnog radnog vremena od osam sati, odmora i kulturnog uzdizanja.

Vlast je na demonstrante poslala jake policijske snage te je izbio žestoki sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno.

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i protestne šetnje, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada.

Međunarodni praznik rada obilježava se velikim marševima, akcijama i demonstracijama, koje organizuju različiti pripadnici i simpatizeri radničkog, sindikalnog i širokog antikapitalističkog pokreta.


Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Gavro_neregistrovani
01.05.2023. 05:55

Radim na pumpu jugopetrol eko plata 450 e i za 48 sati nocnog placeno 13 e i da slavim praznik,pride jos radim 10 poslova .naravno za dzabe ,ali inspekcija ni na vidiku tako evo godinama .

1
0