Svijet

Obilježeno dvije godine nezavisnosti Kosova

Izvor

- Naša politika dobrosusjedskih odnosa naišla je na puno razumevanje susednih zemalja i sada imamo odliccne odnose sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, kao i sa zemljama regiona Hrvatskom, Slovenijom i Bugarskom. Iako od Grčke još nemamo zvanično priznanje nezavisnosti, i sa tom zemljom imamo intenzivnu saradnju - rekao je kosovski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Kosovo je do sada priznalo 65 država, a Priština je otvorila 21 ambasadu i deset konzulata u svijetu. Kosovski predsjednik je naveo da ta država u treću godinu nezavisnosti ulazi sa mnogo izazova i dodao da je „glavna težnja kosovskih građana i institucija cclanstvo u NATO-u i Evropskoj uniji“.

Na svečanoj sjednici poslanicima su se obratili i predsjednik parlamenta Jakup Krasnići i premijer Hašim Tači. Sjednici su, pored poslanika, ministara i lidera političkih partija sa Kosova, prisustvovali i komandant KFOR-a Markus Bentler, šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt, šef EULex-a Iv de Kermabon, diplomate akreditovane na Kosovu i američki kongresmen Erl Pomeroj.

Sejdiu je danas još posjetio porodicu u kojoj je rođeno prvo dijete na Kosovu, na dan proglašenja nezavisnosti. Planirano je i da zvaničnici polože cvijeće na grob predsjednika Kosova Ibrahima Rugove i prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova, Adema Jašarija.

 

Portal Analitika