Društvo

UO nije nadležan za molbu vanrednog profesora PMF-a koji traži aneks ugovora

O Mrdaku odlučiće pravni tim UCG

Upravni odbor juče je na sjednici odlučio da pravnom timu proslijedi molbu vanrednog profesora Prirodno – matematičkog fakulteta Danila Mrdaka koji traži da mu se po hitnom postupku odobri zaključivanje aneksa ugovora o radu, kako bi njegov radni odnos na fakultetu mirovao, a potom mogao nesmetano da obavlja poslove državnog sekretara.

O Mrdaku odlučiće pravni tim UCG Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Ovo upravljačko tijelo je, prema našim saznanjima, zaključilo da je zakonom ograničeno da se izjašnjava o takvom zahtjevu.

Mrdaka je Vlada 10. decembra imenovala za državnog sekretara u Ministartsvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, te je ta odluka objavljena u Službenom listu.

On je 25. januara uputio molbu Upravnom odboru, jer prema aktuelnom Zakonu o radu ne može da obavlja posao državnog sekretara istovremeno sa profesorskim angažmanom koji nije prekinuo. S druge strane, u skupštinskoj proceduri su predložene izmjene tog akta kojim je omogućeno da državnim sekretarima u ministarstvima, dok su na tim funkcijama, miruju radne obaveze na prethodnim poslovima. No, ukoliko se izmjene Zakona usvoje na vanrednoj sjednici Skupštine 18. februara, počele bi da se primjenjuju tek od 1. jula.

Mrdak je ranije za naše novine rekao da nije potpisao ugovor sa Ministarstvom, već da je angažovan i dalje na UCG gdje obavlja redovno sve svoje profesorske obaveze, odakle i prima platu.

Tada je kazao da je u maglovitoj situaciji, te da ,,koordiniše u sektoru, bez finansijske nadoknade“. Međutim, on je u molbi koju je uputio Upravnom odboru, ipak, naveo da je ,,danom imenovanja za državnog sekretara otpočeo da obavlja poslove iz djelokurga rada i nadležnosti državnog sekretara“.

S druge strane, profesorica dr Vesna Simović – Zvicer, koja je učestvovala u izradi Zakona o radu nedavno je kazala Pobjedi da ne postoji mogućnost da zapošljeni i poslodavac posebno definišu pojam državne funkcije, kao ni da se dogovaraju o mirovanju prava i obaveza u drugim slučajevima.

- To znači da ne postoji mogućnost da zapošljeni i poslodavac ugovorom o radu ili njegovim naknadnim izmjenama predvide mogućnost mirovanja prava i obaveza i u drugim slučajevima – smatra ona.

Čak i ako bi, objašnjava ona, poslodavac i zapošljeni kroz aneks ugovora o radu predvidjeli mogućnost mirovanja prava i obaveza (pozivajući se na to da prava iz radnog odnosa mogu biti predviđena pored zakona i kolektivnog ugovora i ugovorom o radu) mišljenja je da na taj način poslodavac ulazi u rizik diskriminacije pojedinih zapošljenih.

- Naime, u svakom narednom slučaju podnošenja ponude za izmjenu ugovora o radu kako bi se predviđelo mirovanje prava i obaveza, koja ne bi bila prihvaćena od poslodavca, zapošljeni bi imao valjan razlog da pokrene postupak zbog nejednakog postupanja. Zbog toga ne bih preporučila nijednom poslodavcu ovu vrstu ,,pravnog avanturizma“, posebno kod situacija kada su zakonom precizirani određeni pojmovi, kao što je pojam ,,državna funkcija“ – ističe profesorica.

Mrdaka prijavila inspekciji

Profesorica i građanska aktivistkinja Maja Miličković saopštila je juče da je Mrdaka prijavila Upravi za inspekcijske poslove, tražeći da utvrde gdje ima zasnovan radni odnos, da li ga obavlja u skladu sa propisima, poštujući radno vrijeme kod poslodavca UCG.

-Postoji li zakonski osnov da Mrdak boravi u službenim prostorijama Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ukoliko tu nije zaposlen, da kontaktira medije u svojstvu državnog sekretara, vrši raspodjelu zadataka zaposlenima u tom organu, učestvuje na službenim sastancima i događajima, održava konferencije, zakazuje sastanke, potpisuje službena pisma – navela je ona, između ostalog.

Portal Analitika