Društvo

Stav

O komisiji za ocjenjivanje

Ne znam šta više da dodam ovoj priči i bavim se bahatošču i brutalnim kršenjem zakona jednog ,,ministra“ koji je jedno govorio, drugo radio. Kao da živimo u nekom virtuelnom svijetu gdje vlada haos, ne postoji red, odgovornost i etika, a postoji nagrađivanje za krađu kao što je prepisivanje. Užas, posebno za mlade. Vojinoviću, đe će ti duša?

O komisiji za ocjenjivanje Foto: tve
Slobodan Backović
Slobodan BackovićAutor
PobjedaIzvor

U petak predveče poslije razgovora ministra Vojinovića sa roditeljima učenika koji su dobili nula poena na maturskom ispitu na portalima se pojavilo saopštenje Ministarstva: ,,Ministar prosvjete Miomir Vojinović, kako je saopšteno iz resora, primio je danas predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije“.

A to je bilo da je Državna maturska komisija preporučila: ,,Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta“.

Iz ove preporuke je jasno da Ministarstvo i Državna maturska komisija prebacuju odgovornost za rješenje problema na Ispitni centar, što je u najmanju ruku sramno. Naime, Ispitni centar po pravilniku i Zakonu ne može ovo naložiti Komisiji za ocjenjivanje testova, niti će Komisija to prihvatiti kako se vidi iz njihovog saopštenja kasnije.

Ovdje moram da istaknem sljedeće. Dobro je što je ministar Vojinović razgovarao sa roditeljima. Nije dobro ako im je obećao da će testovi opet biti pregledani jer je to nezakonito. A, evo saopštenja Ministarstva povodom tog razgovora: ,,Ministarstvo će, kazali su, preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen“. Šta je interes učenika? Da prepisuju i da budu pohvaljeni? Ko je oštećen? Ovakvim postupanjem bili bi oštećeni svi oni koji nijesu prepisivali i dobili ocjenu manje od 5. Oni su, po svoj prilici, manje važni ministru.

Dogovor nije iznad zakona

Dogovor ministra i roditelja ne može biti iznad zakona da bi se zakon kršio. Jedino što je ministar mogao u razgovoru obećati roditeljima je da će uraditi sve po zakonu da se ,,prepisivački problem“ riješi. Nejasno je zašto nije obećao da će prepisivanje biti kažnjeno jer se smatra krađom, neetično je i ne može se opravdavati bilo čime.

Na preporuku Ministarstva i Državne maturske komisije odgovorila je Komisija za ocjenjivanje testova argumentovano: ,,Ocjenjivanje je obavljeno u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji i Pravilnikom o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, kao i Ugovorom koji su potpisali svi ocjenjivači“.

Poštujući pravilnike i Zakon zaključili su: ,,Ova Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove (što je preporuka?! Državne maturske komisije, o čemu nijesmo zvanično obaviješteni, već smo saznali iz medija) i mijenja već utvrđene bodove“.

Ovakav stav Komisije je za svaku pohvalu i treba ga podržati jer se pridržavaju zakona i pravila što je rijetkost u posljednje tri godine, posebno u Ministarstvu prosvjete. Ova komisija treba da je uzor prosvjetnoj zajednici po profesionalnom i etičnom odnosu prema poslu koji su radili i uradili.

Komisija za ocjenjivanje navodi da su se obraćali dva puta mejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije. U njima su tražili odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, jer su uočili ,,da je preveliki broj učenika koji će, ukoliko se primijeni čl. 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno čl. 27 Pravilnika za stručne škole, izgubiti pravo polaganja ispita u ovom ispitnom roku“. Do kraja ocjenjivanja nijesu dobili odgovore. Oni su postupili po pravilnicima! Ima li u ovome elemenata odgovornosti Državne maturske komisije i direktorke Ispitnog centra? Ima!

Rok za prepisivače

Komisija za ocjenjivanje je predložilia da se održi vanredni ispitni rok u junu za prepisivače. Ministarstvo im je na taj prijedlog odgovorilo: ,,nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni, prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje“.

Onda su iz Ministarstva priprijetili da će: ,,u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita“.

Odlično, da im samo napomenem da je Zakon o gimnaziji (2013. godina) propisao: ,,Radi pripreme i izvođenja maturskog ispita Ministarstvo obrazuje Državnu komisiju za maturski ispit... “ ,,Članovi Komisije su po funkciji: ministar nadležan za poslove prosvjete, direktor Zavoda za školstvo, direktor Centra za stručno obrazovanje i direktor Ispitnog centra.“ Bilo bi etično da počnu ,,postupak odgovornosti“ od Državne komisije za maturski ispit, odnosno ministra Vojinovića i direktorke Ispitnog centra. Posebno zbog toga što je Državna komisija za maturski ispit morala biti upoznata sa ocjenama Komisije za ocjenjivanje prije objavljivanja!

Da obnovim pamćenje, ako je zaboravljen slučaj izbora direktora Cetinjske gimnazije. Tada su ministar, pomoćnik ministra i sekretar Ministarstva kao odgovorni rukovodioci institucije podnijeli ostavke zbog događaja ne Cetinju u vezi sa tim izborom. Može li se isto to očekivati od Vojinovića i direktorke Ispitnog centra u vezi sa ovim ispitom?

Ministarstvo tvrdi da je dopunski rok za ponavljanje ispita nezakonit, ali bi htjeli da Komisija za ocjenjivanje ponovo ocijeni jednom ocijenjene testove što bi bila nagrada za prepisivanje i opet bi bilo nezakonito. Naravno, Komisija to odbija da uradi kao nezakonito.

Jedino rješenje

Ostaje jedino zakonito rješenje, bez obzira šta je Vojinović obećao roditeljima, to je redovni avgustovski rok za polaganje maturskog ispita za učenike koji u junu nijesu položili ispit. Time se ne dovodi u pitanje rad Komisije za ocjenjivanje a učenicima koji koriste nedozvoljena sredstva na ispitima da prepisuju se poručuje da će zbog toga biti sankcionisani.

Upravo saznajem da je tehnička Vlada na elektronskoj sjednici razriješila direktorku Draganu Dmitrović i Upravni odbor Ispitnog centra. Imenovali su v. d. direktora i naložili ponovni pregled testova? Tako za ovu tehničku Vladu i Vojinovića nijesu važni zakoni, važniji je obećanje Vojinovića roditeljima.

Nejasno je zbog čega nije razriješen i ministar Vojinović, direktni pokrovitelj nacionalne bruke prepisivanja na maturskom ispitu. Ko su bili testadministratori i direktori škola u kojima je prepisivanje bilo masovno? O njima se namjerno ćuti. Zašto?

Odluka Vlade koja ne vidi odgovornost ministra Vojinovića u svemu ovome je politička. Krivica za sve je adresirana na direktorku Ispitnog centra i otvara prostor Vojinoviću da realizuje svoj dogovor sa roditeljima, ignorišući Zakon i prosvjetne radnike.

Ne znam šta više da dodam ovoj priči i bavim se bahatošću i brutalnim kršenjem zakona jednog ,,ministra“ koji je jedno govorio, drugo radio. Kao da živimo u nekom virtuelnom svijetu gdje vlada haos, ne postoji red, odgovornost i etika, a postoji nagrađivanje za krađu kao što je prepisivanje. Užas, posebno za mlade. Vojinoviću, đe će ti duša?

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Baranka_neregistrovani
06.06.2023. 12:26

Evo kako nam napreduje obrazovanje koje nam je Bratićka potpomogla svojom sječom direktora uz pomoć SPC vlade! Možete zaključiti koji su to vjernici koji brane svetinje od svojih građana,ispunjavaju Božije zapovjesti: ne kradi,ne laži,ne poželi tuđe.......

1
0
L Lažavina_neregistrovani
06.06.2023. 08:39

Kako se usuđuje neko da kritikuje resor ministra Vojinovića, kad oni - poslije SPC - imaju najveće povjerenje građana!? Davimo se u lažima - svi, svi, svi! Sram i stid, trebalo nam je ovo, konačno!

3
0
M Miloš_neregistrovani
06.06.2023. 06:33

U Kotoru su test administratori bili iz Vrtića, prepisivalo se, a tome je sve kriv direktor škole, koji nije upozorio sve prije polaganja na ponašanje tokom ispita. Smijeniti Ministra, direktore gdje se prepisivalo.

11
0
l libero_neregistrovani
06.06.2023. 06:18

Gospodin Backovic je car za sve vas koji danas vodite Resor Obrazovanja!

14
1
R Realno_neregistrovani
06.06.2023. 06:09

Gospodin Backovic je objasnio zakonsku obavezu svih instanci u prosvjeti I vladi, ali nece uspjeti da moralno posrnuce: premjera, ministra,roditelja I ostalih ucesnika u prevari obaveze da postuju Zakon. ANARHIJA sa vrha vlade. Što se ne javi nedovrseni predsjednik?

16
1