Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • NVU Auto škola: Neprofesionalnim otkazivanjem ispitnih rokova, Ministarstvo prosvjete naškodilo našem radu i građanima

NVU Auto škola: Neprofesionalnim otkazivanjem ispitnih rokova, Ministarstvo prosvjete naškodilo našem radu i građanima

Odluka o odlaganju zakazanog ispitnog roka za polaganje vozačkog ispita, čiji je potpisnik ministar prosvjete Miomir Vojinović, udar je na poslovanje svih auto škola u Crnoj Gori koji za svoju posljedicu proizvodi i narušavanje same realizacije Programa obrazovanja za vozače motornih vozila, poručili su iz NVU Auto škola Crne Gore.

Ilustracija Foto: Pixabay.com
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo prosvjete Crne Gore predsjednike ispitnih komisija je, kako navode, obavijestilo da se polaganje vozačkog ispita koje je prvobitno zakazano za 12.05.2023.godine, odlaže.

"Usljed takve neprofesionalne odluke i neuvažavanja kako auto škola kao partnera tako i samih polaznika odnosno kandidata od strane resornog ministarstva, predsjednici ispitnih komisija iz redova iz Ministarstva prosvjete, su nas dana 05.05.2023. godine obavijestili da se ispitni rok odlaže, i to u trenutku kada je on već bio zakazan, a polaznici za polaganje bili prijavljeni i obaviješteni o datumu ispita", poručuju iz NVU Auto škola Crne Gore.

U navedenom dopisu se, kako kažu, navodi da će predsjednici ispitnih komisija o terminu narednog roka biti blagovremeno obaviješteni. 

"Što nas dovodi do zaključka da se novi planirani rok za 02.06.2023. godine, možda neće ni održati. Podsjećamo da smo još i u decembru 2022. godine imali otkazana dva ispitna roka, i to u trenutku kada smo već ušli u velike investicije radi usklađivanje sa novim Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispunjavaju auto škole u našoj državi, a što je većina njih i uradila", navode u saopštenju. 

Nakon tih otkazanih rokova dobili su, ističu, obećanje od Minstarstva prosvjete da će im oni biti nadoknađeni u 2023. godini.

"Međutim, mi već sada imamo ponovno otkazivanje i onemogućavanje relizacije procesa obuke, što za sobom nosi posljedicu prestanka važenja ljekarskih uvjerenja i položenog teorijskog ispita, kao i nemogućnost građana Crne Gore da polože vozački ispit. Ukazujemo da se gotovo cjelokupan rad auto škola zasniva na rokovima za polaganje vozačkog ispita, u skladu sa kojima se vrši upis i obuka, odnosno priprema polaznika za polaganje teorijskog i praktičnog dijela ispita. Bez rokova za polaganje ispita praktično se stopira rad auto škola", navode iz NVU Auto škola Crne Gore.

U konačnom, bez termina polaganja ispita nema, pojašnjavaju, ni upisa novih polaznika dok se oni koji su trenuto upisani nalaze u jednoj vrsti vakuuma iz razloga što ne mogu pristupiti polaganju testa, a položen teorijski ispit je uslov za početak praktične obuke

"Ne moramo naglašavati da ovakvim postupanjem Ministarstva prosvjeta postaje nemoguće izvršavati isplatu zarada našim zaposlenim, vraćati kreditne obaveze, izmirivati ostale troškove poslovanja, jer nam se umanjuje dobit i otežava poslovanje u ovim i te kako složenim ekonomskim uslovima u kojima se Crna Gora nalazi. Napominjemo, auto škole su u prethodnom periodu ispunile sve obaveze koje su propisane od strane Ministarstva prosvjete, radi usklađivanja sa Direktivom Evropske unije, a sve u cilju jednakog vrednovanja vozačkih dozvola iz Crne Gore i onih iz država članica EU. Isto to očekujemo i od Ministarstva prosvjete, kada je u pitanju realizacija zakonske odredbe koja propisuje uslove za dobijanje statusa ovlašćenog ispitivača", kažu iz NVU Auto škola Crne Gore.

Poručuju da se nadaju da će Ministarstvo prosvjete razumjeti njihove realne probleme sa kojima se suočavaju usljed otkazivanja ispitnih rokova, odnosno da će što prije prevazići razloge zbog kojih se i došlo u ovakvu situaciju.

"Svakako, iako ih možemo naslutiti, razlozi za otkazivanje ispitih rokova nam nijesu zvanično saopšteni. Na kraju, pozivamo ministra Vojinovića da upriliči sastanak sa naših predstavnicima, kako bismo zajednički razmotrili mnoga pitanja i predstavili svoje poglede na proces obuke i polaganja vozačkog ispita u Crnoj Gori a sve u cilju kvalitetnijeg procesa obuke budućih vozača i što bi u krajnjem dovelo i do povećanja bezbijednosti u saobraćaju", zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.