Društvo

Uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija

NVO Energeko realizovala projekata Zelena energija - nova šansa

NVO Energeko je u prethodnih šest mjeseci uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija realizovao projekat Zelena energija - nova šansa.

NVO Energeko realizovala projekata Zelena energija - nova šansa Foto: MKI
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je realizovan u formi prezentacija i radionica, namijenjenih prvenstveno djeci i mladima u svrhu podizanja svijesti u dijelu značaja i implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu.

Kako navode iz MKI, radionice su realizovane u Podgorici, Baru, Cetinju i Bijelom Polju, a većina učesnika su bili učenici završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolci.

Na radionicama koje su realizovane koristili su se modeli iz edicije Horizon, koji je jedan od vodećih proizvođača modela za edukaciju iz oblasti energije i energetske efikasnosti.

Učesnici su koristeći edukativne komplete, mogli sami da sagrade modele vjetro generatora, postrojenje za dobijanje energije iz sunčeve svjetlosti, postrojenja za dobijanje energije putem elektrolize, kao i da uvide benefite od korišćenja obnovljivih izvora energije a smislu smanjenja zagađenja životne sredine.

Energetski sektor u velikoj mjeri utiče na razvoj zelene ekonomije i postizanje ciljeva održivog razvoja. Crna Gora je odlučna u namjeri da slijedi globalni i evropski trend koji prepoznaje čistu energiju kao proizvod od posebnog značaja, a životnu sredinu kao jedan od najvažnijih resursa.

Realizacijom ovog projekta značajno smo obogatili fond učila i edukativnih kompleta iz oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, tako da ćemo projekat nastaviti i u budućem periodu.

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Crnogorskim savezom za tehničku kulturu “Politehnika”.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.