Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • NVO 35mm: U CG na snazi loš Zakon o slobodnom pristupu informacijama, svima koji se bave istraživačkim pričama svezane su ruke

"Pored zakonskih restrikcija, postoji i praksa ćutanja administracije"

NVO 35mm: U CG na snazi loš Zakon o slobodnom pristupu informacijama, svima koji se bave istraživačkim pričama svezane su ruke

Na Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama iz NVO 35mm opomenuli su i podsjetili da je pravo javnosti da zna osnova demokratije i jedno od fundamentalnih prava koje čine društvo slobodnim, a institucije transparentnim. 

NVO 35mm: U CG na snazi loš Zakon o slobodnom pristupu informacijama, svima koji se bave istraživačkim pričama svezane su ruke Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

„Na Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama, izražavamo zabrinutost što je u Crnoj Gori na snazi izuzetno loš Zakon o slobodnom pristupu informacijama, koji omogućava sakrivanje istih i koji čini da svi oni koji se bave istraživačkim pričama imaju svezane ruke i nijesu u mogućnosti da rade u interesu javnosti - otkrivaju afere, opominju i traže odgovornost od nadležnih“, navodi se u saopštenju koje potpisuje urednica medijskih programa NVO 35mm Milica Đokđurić.

Kako je dodala, pored ovih zakonskih restrikcija, postoji i praksa "ćutanja administracije" ili odbijanja zahtjeva sa nejasnim obrazloženjima, što dodatno otežava pristup informacijama.

„Ovakav Zakon u kojem organi bez obrazloženja mogu da proglase bilo koju informaciju poslovnom tajnom, ne samo da otežava pristup novinarima i organizacijama civilnog društva, već i običnim građanima da budu adekvatno informisani i da prate rad vlasti. A kada su ključne informacije van dosega javnosti, pitanje je koliko je sama vlast transparentna. Činjenica da je ukinutaobaveza Savjeta Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, kao drugostepenog organa, da analizira žalbe građana, a čekajući Odluku Upravnog suda, učinila je da ovi procesi mogu trajati i preko godinu“, navodi ona.

NVO 35mm će, kaže, i dalje nastaviti da sprovodi svoje politike prema ovom i setu srodnih zakona koji od Crne Gore prave poligon u kom je transparentnost institucija - misaona imenica. 

„NVO 35mm će kroz istraživački rad na terenu nastaviti da ukazuje na ovaj problem u direktonm razgovoru sa građanima i predstavnicima institucija kroz novu sezonu emisije Regionalni Robin Hud. Dodatni pritisak na donosioce odluka činili smo i činimo kroz učešće u radnim grupama kao što su Medijska strategija, Poglavje 10 pregovora sa EU i Partnerstvo za otvorenu upravu, gdje se borimo za poštovanje ljudskih prava, odgovornost, transparentnost i otvorenost rada javne uprave“, zaključuju iz NVO 35mm.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.