Društvo

Nuhodžić: Prerano za sjednicu medijskog Odbora

IzvorPotpredsjednik Nove sprske demokratije, Slaven Radunović, zatražio je od Nuhodžića da sazove sjednicu na kojoj bi razmotrili rad medija koji su, kako je ocijenio, počeli kampanju odbrane režima. On je u negativnom kontekstu pomenuo Pobjedu i Javni servis.

Nuhodžić je ukazao da niko od potencijalnih učesnika u predizbornoj kampanji nije stekao pravo na medijsko praćenje, »pa samim tim ni Demokratski front« javila je Mina.

»Polazeći od navedenog nijesu su se stekli zakonski uslovi da Odbor razmatra predloženu temu, pa je stoga i inicijativa za sazivanje sjednice preuranjena«, rekao je on.

Prema riječima Nuhodžića, Odbor je na svojoj prvoj sjednici ukazao na dužnost poštovanja Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista.

»Zakon o izboru odbornika i poslanika je jasno i nedvosmisleno uredio pitanja koja se odnose na predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista. Ta prava pripadaju isključivo podnosiocima izbornih lista, odnosno podnosiocima potvrđenih izbornih lista«, rekao je on.

Kako je pojasnio, slične teme koje bi inicirali potencijalni učesnici predizborne kampanje, prije početka kampanje, mogu biti razmatrati medijska samoregulatorna tijela, »u fokusu dosledne primjene Kodeksa novinara Crne Gore«.

Nuhodžić je podsjetio da je Odbor predložio da se početkom septembra održi sastanak sa predstavnicima medija i samoregulatornih tijela u cilju uspostavljanja čvršće saradnje.

»Odbor nema namjeru da narušava slobodu medija već da kroz partnerske odnose doprinese primjeni zakonskih rješenja koja su obavezujuća za medije tokom izborne kampanje, što je uslov za demokratske i fer izbore«, zaključio je on.

Direktor Radio televizije Crne Gore Rade Vojvodić je rekao da će ta medijska kuća profesionalno i objektivno ispratiti predizbornu kampanju.

»Televizija ne treba da bude krivac za nečiji (ne)uspjeh. Mi smo obavezani i Pravilnikom i Zakonom da ispratimo predizbornu kasmpanju objektivno«, kazao je Vojvodić agenciji MINA.

Kako je naveo, za očekivati je da će nezadovoljne strane »prozivati« Javni servis.

»Imamo pravila rada i kampanja će biti maksimalno profesionalno i objektivno ispraćena«, zaključio je Vojvodić.

Portal Analitika