Crna hronika

Novović: Nijedna informacija iz Skaj komunikacije nije izašla u javnost dok je materijal bio u SDT-u

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je kazao da nijedna informacija koja se tiče Skaj materijala nije izašla u javnost dok je materijal bio u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Novović: Nijedna informacija iz Skaj komunikacije nije izašla u javnost dok je materijal bio u SDT-u Foto: Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

On je to rekao na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

„Nakon podignute optužnice, materijal se kao dokaz dostavlja sa svim ostalim dokazima koje prikupi SDT. Tada pravo na kopiranje tog materijala imaju okrivljeni, njihovi branioci, oštećeni i eventualno njihovi punomoćnici. Dakle svi oni dolaze i uzimaju taj materijal koji se, pretpostavljam, u Višem sudu dostavlja na način što se nareže u vidu USB memorije ili CD-a“, kazao je Novović. 

Tek od tog momenta, kako je rekao, ti materijali su počeli da izlaze u medijima.

„Ipak, ti materijali izlaze i ranije obzirom da sudovi traže da u predlogu za određivanje pritvora tužilaštvo, pa i samo SDT obrazloži osnovanu sumnju i da citira odakle ta osnovana sumnja proizilazi. Pa se samim tim u tom predlogu citiraju i poruke sa Sky ECC komunikacije, čak i u rješenju o zadržavanju koje prethodi tome“, kazao je Novović. 

Nakon toga, podsjeća on, i sud odnosno sudija za istragu u svojoj odluci takođe citira te poruke obrazlažući osnovanu sumnju u pogledu određenog krivičnog djela. 

„To rješenje se dostavlja Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, SDT-u, Upravi policije ide jedan primjerak da ga odnese UIKS-u, poslodavcu kod kojeg je okrivljeni zaposlen. I zato iz tog širokog kruga ljudi, tj. iz tih odluka suda odnosno rješenja o određivanju pritvora, tada se te informacije, po mom mišljenju, dostavljaju medijima. Mi nismo u mogućnosti da to zaustavimo da se te odluke ne dostavljaju ko ima pravo na dostavljanje te odluke“, rekao je Novović. 

Novović: Nema govora o selektivnosti u radu tužilaštva
8
Novović: Nema govora o selektivnosti u radu tužilaštva
29.05.2024 14:49

 

Portal Analitika