Politika

Novosti: Šarić prao novac uz pomoć pojedinih crnogorskih banaka

Izvor

Neke od ovih tokova novca ustanovila je i crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, ali zasad nema naloga za hapšenje. Kako "Novosti" saznaju, na saslušanju zatvorenom za javnost pred skupštinskim Odborom za bezbjednost, Predrag Mitrović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, pojasnio je članovima Odbora kako se legalizuje "zarada". On je pomenuo i neka konkretna imena preduzeća, firmi i banaka, ali je konstatovao da još ne postoje dovoljno čvrsti dokazi za - hapšenja i optužnice.Ovi slučajevi su na statusu "pratiti dalje".

 Kao "servisi" pranja novca, na sastanku Odbora pomenuta su preduzeća Dragana Dudića Frica, iz Kotora, vlasnika diskoteke "Maksimus", ali i učesnika u mnogobrojnim poslovima i vlasnika nekretnina - čije poslovanje je nedavno provjeravala finansijska policija. Dudić kontroliše veći broj preduzeća, od kojih neka nemaju ni centa prometa. Tako ni "Bastion komerc", koji je kupio Luku Risan i najavio nabavku tri prekookeanska broda vrijedna 270 miliona eura, od 2006. godine nije imao ni centa prometa preko žiro-računa!

Šarić želi da gradi cementaru u Pljevljima: Dudić se pominje kao ortak braće Šarić i u pripremama za gradnju cementare u Otilovićima kod Pljevalja, investicije vrijedne oko 30 miliona eura. Za tu namjenu zemlju je od mještana otkupila firma "Montenegro cement kompani", koju je osnovala "Belonainvest S.A." sa Maršalskih Ostrva. Iza ove firme stoji Dudić sa njemačkim koncernom "Cemag", čiji je predsednik, Memari Ali Fard, u međuvremenu bankrotirao.

Na spisku onih koji su pomenuti kao "serviseri" ubacivanja novca u legalne tokove jeste i Jovica Lončar, osnivač "Mat kompanije" iz Pljevalja i direktor "Mat konstrakšna", čiji je osnivač "Mat kompanija". Na spisku je i Duško, Darkov brat, koji je pre Lončara bio osnivač "Mat kompanije". Kada je raspisana potJernica za Šarićem, sve kompanije prebačene su u vlasništvo drugih osoba, pišu “Novosti”.

Portal Analitika