Društvo

U toku javna rasprava na Cetinju o setu medijskih zakona

Novinar mora imati benificirani radni staž i licencu

Zakon o medijima trebalo bi povući jer o pitanjima novinarske profesije treba da odlučuju strukovna udruženja i to Udruženje novinara, Društvo profesionalnih novinara i Društvo crnogorskih novinara koji bi donijeli jednostavniji dokument sa mnogo manje članova, rekao je tokom javne rasprave o setu medijskih zakona, Ivan Milošević iz Udruženja novinara.

Novinar mora imati benificirani radni staž i licencu Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Okrugli sto o ovom važnom pitanju je u toku, a zainteresovana javnost u Ministarstvu kulture i medija na Cetinju ima mogućnost da iznese stavove o nacrtima Zakona o meidijima, Zakona o AVM uslugama i Zakona o RTCG.

"Ovo je vjerovatno utopijski zahtjev i nećete ga prihvatiti ali volio bih da se Zakon o medijima povuče i da seuz pomoć medijske zajednice pripremi novi. U vašoj grupi nije bilo novinara koji od ovoga žive i preživljavaju, već teoretičari koji misle da je ovo Švedska a ne Crna Gora", naveo je Milošević.

Ističe da novinar mora imati benificirani radni staž i licencu, koja bi se davala na osnovu radnog učinka.

"Danas se ovim poslom bavi ko stigne. Moramo izbjeći ogroman politički uticaj na profesiju", poručio je Milošević.

Smatra da treba pomoći portalima koji su tek osnovani, te da se novac ne daj onima koji, kako ocjenjuje, već imaju novca.

"Treba da se biraju nova regulatorna tijela nakon što se ovaj Zakon usvoji jer su oni pod uticajem bivšeg režima", predložio je Milošević.

Direktor direktorata za medije u resornom ministarstvu Neđeljko Rudović rekao je da je cilj javne rasprave da naše medijsko zakonodavstvo bude usklađeno sa najvišim evropskim standarima i da se otvoreno priča o važnim pitanjima.

"Radna grupa je radila skoro 11 mjeseci, imali smo zadovljstvo da možemo da cujemo predloge medija, njihovih asocijacija, udruženja, Javnog servisa, Sindikata medija, predstavnika nezavisnih regulatora i državnih organa, kao i NVO sektora", naveo je Rudović.

Kako je najavio, eksperti iz Savjeta Evrope čitaju nacrte ova tri zakona i pripremaju svoje mišljenje.

"Vjerujem da ćemo zajedno doći do zakona za koje ćemo reći da nijesu samo produkt predloga Ministarstva kulture i medija, već da su učestvovali svi zainteresovani", naveo je Rudović.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l ljuma_neregistrovani
05.12.2022. 21:01

benificirani staž ka da oru ali po tuđim životima

0
0
b blam_neregistrovani
05.12.2022. 20:44

A hoće li Jovanović i Kajošević imati beneficirali staž, baš su "vrijedni"?

0
0
F Filip
05.12.2022. 20:22

koji crni novinari tosu bitange prvoklasne,milije im je tudje zlo no svoje dobro,sem sporckih novinara njima kapa dolje,novinari su u sustini najgiri sloj drusrva

3
0
T Todor_neregistrovani
05.12.2022. 12:00

Prvo treba odvojiti novinare i novinare.

4
0