Društvo

Novi sajt Zaštitnika, prilagođen djeci i OSI

Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

Novi sajt Zaštitnika, prilagođen djeci i OSI Foto: pa
Portal AnalitikaIzvor

Iz institucije Zaštitnika su saopštili da glavnu novinu predstavljaju podsajtovi za svaku pojedinačnu oblast rada Zaštitnika - Javna uprava i pravosuđe, Zaštita od zlostavljanja, bezbjednost i NPM, Prava djeteta mladih i socijalne zaštite, Zaštita od diskriminacije, ranjivih grupa i rodne ravnopravnosti.

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da se povećanje broja predmeta, datih mišljenja i drugih brojnih aktivnosti iz širokog mandata institucije u prethodnih nekoliko godina, odrazilo na opseg informacija koje je potrebno adekvatno predstaviti javnost.

“Bila nam je potrebna nova organizacija sajta, koja obezbjeđuje lakše snalaženje posjetiocima i daje mogućnost da odabirom određenog podsajta dobiju objedinjene informacije koje se tiču samo konkretne oblasti rada Zaštitnika”, kazao je on.

Na adresi www.ombudsman.co.me, detaljnije, preglednije i sistematičnije dat je pregled vijesti, mišljenja i drugih akata Zaštitnika, domaćih i međunarodnih propisa, koji se vezuju za rad pojedinačnih sektora.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da je na glavnoj stranici postavljen je i elektronski obrazac koji omogućava podnošenje pritužbe stranaka putem sajta.

Kako su dodali, značajnu novinu predstavlja i to što je sajt prilagođen osobama sa invaliditetom, posebnim čitačima koje oni koriste, sa mogućnošću korišćenja kontrasta slike i uveličavanja teksta.

Prema njihovim riječima, nov sadržaj je i interaktivna mapa pristupačnosti objekata, prilagođena u saradnji sa Udruženjem paraplegičara Podgorica.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da su najveće izmjene vidljive u okviru podsajta namijenjenog pravima djeteta kojim se unapređuje pristup institucije Ombudsmana djeci i mladima.

“Promijenjene okolnosti izazvane pandemijom i uvođenje privremenih mjera kojima su zatvorene obrazovne ustanove i ustanovljeno online obrazovanje “na daljinu”, kao i značajno smanjeni društveni kontakti, ukazali su nam na potrebu Ombudsmana da bude bliži i pristupačniji djeci u online svijetu”, rekao je Bjeković.

Zato je, navodi se, posebna pažnja u izmjeni sajta posvećena pravima djeteta, pa će taj odjeljak ubuduće svojim dizajnom i načinom informisanja biti dostupniji mlađoj populaciji, i omogućiti im da se na jednostaviji način obate instituciji Ombudsmana u slučaju kršenja svojih prava.

Iz institucije su istakli da osim unaprijeđenih dosadašnjih sadržaja, novine predstavljaju odjeljci Blog, Glas djeteta, Hrabro sanduče, Zlatni savjetnici, Video igrica i Video materijali.

Kroz ove forme, kako su dodali, djeci i mladima omogućeno je u slobodnoj i kreativnoj formi iskažu svoje mišljenje i stavove o određenim temama koje ih se direktno tiču, a čime će istovremeno biti unaprijeđena povezanost Ombudsmana sa različitim dječijim organizacijama.

"Hrabro sanduče brz je i efikasan način prijavljivanja zloupotreba djece putem interneta", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je ta platforma direktno povezana sa Vladinim tijelom CIRT, namjenjenom upravo zaštiti djece od svih štetnih sadržaja putem interneta.

"Uvođenjem igrice o pravima djeteta, u formatu koji je dječi blizak, zabavan i prijemčiv, višestruko bi ih mogli zainteresovati da istraže svoja prava i mogućnosti ostvarivanja", smatraju u instituciji Zaštitnika.

Omi su kazali da su ona upućena na različite Vladine, pravosudne i organe lokalne samouprave kao i međunarodne i NVO koje djeluju u Crnoj Gori, a bave se pravima djeteta.

Portal Analitika